среда, април 17, 2024

Novinarka RSE uhapšena u ruskom gradu Kazanju

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 19. oktobra 2023. (Beta-AFP) – Američka novinarka ruskog porekla Alsa Kurmaševe uhapšena je u ruskom gradu Kazanju, saopštio je njen poslodavac Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti.

Ona je optužena da se nije izjasnila kao “strani agent”, što je optužba za koju može da dobije do pet meseci zatvora, navodi se u sinoćnjem saopštenju RSE, medija koji finansira američki Kongres. Novinarka, koja živi sa porodicom u Pragu, morala je da ode u Rusiju zbog hitne porodične situacije još 20. maja, a pritvorena je 2. juna kada je krenula na let nazad iz Kazana, naveo je RSE.

Oduzeti su joj američki i ruski pasoš i nije mogla da napusti Rusiju, a njena optužnica konačno je objavljena juče. U saopštenju Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku naveo je da je novinarka, urednica Radija Slobodne Evrope i Radija Liberti za njihov Tatarsko-baškirski servis sinoć pritvorena, prema zvaničnoj novinskoj agenciji Tatar-Inform.

Agencija Tatar-Inform javila je da zvaničnici optužuju Kurmaševi za sakupljanje informacija o ruskim vojnim aktivnostima “da bi prenela informacije stranim izvorima”, nagoveštavajući da je dobila informacije o univerzitetskim profesorima koji su mobilisani u rusku vojsku, prenosi agencija AP.

Komitet za zaštitu novinanra naveo je da je ona optužena za to što se nije registrovala kao strani agent u svom kapacitetu osobe koja prikuplja informacije o ruskim vojnim aktivnostima. Prema Komitetu lokalne vlasti su navele da bi te informacije mogle da se upotrebe protiv bezbednosti u Ruskoj federaciji.

Komitet je takođe pozvao Rusiju da odmah oslobodi novinarku i odustane od svakog sudskog gonjenja. “Novinarstvo nije zločin i zatvaranje Kurmašove je novi dokaz rešenosti Rusije da uguši nezavisno novinarstvo”, navela je ta organizacija u saopštenju.

Alsu Kurmaševa druga je američka novinarka koja je uhapšena u Rusiji ove godine posle novinara Vol Strit Džornala Evana Gerškoviča koji se nalazi u Moskvi od 29.marta pod optužbama za špijunažu, što on odbacuje.

Radio Slobodna Evropa navodi da je Kurmaševa novinarka koja je dugo izveštavala o etničkim manjinama u Tatarstanu i Baškortostanu, u oblasti Volge i Urala u Rusiji.