среда, април 24, 2024

Rešenja o uklanjanju splavova Novom Beogradu nezakonita

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. oktobra 2023. (Beta) – Advokatica vlasnika plutajućih objekata u Bloku 45 na Novom Beogradu Ivana Blagojević izjavila je danas u Medija centru da je način na koji grad Beograd planira da ukloni splavove potpuno nezakonit i da doneta rešenja o uklanjanju ne sadrže ni osnovne obavezne podatke.

Ona je na podsetila da je krajem prošle godine bio raspisan konkurs davanja vodnog zemljišta u zakup i to putem nadmetanja za lokaciju u blokovima 70, 44 i 45, a da je nakon tog postupka Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju kroz nezakonit postupak doneo je rešenje o uklanjanju za sve plutajuće objekte.

Ivana Blagojević (Foto: portalforum.rs)

“Rešenja su nezakoneta i neprimerana za postupanje jer glase ili na N.N, lica ili na one koji nisu vlasnici objekata, a ona koja glase na vlasnika ne sadrže ni osnovne druge uslove da budu zakonita”. Da bi neki plutajući objekat bio ukolonjen mora da postoji lice koje će vršiti uklanjanje, procedura tehničkog nadzora nad svakim plutajućim objektom i saglasnost Lučke kapetanije za konkretan objekat, dan i lokaciju, ko će pomerati objekat, kad i gde, a potrebna je i lokacija na koju će biti smešteni”, rekla je Blagojević.

Ona je istakla da je problem kod svih tačaka, a kao primer navela prvu, rekavši da je početkom godine bio raspisan tender za javnu nabavku kako bi se našla osoba koje će vršiti uklanjanje splavova, da je za taj posao grad izdvojio 720 hiljada evra, da je u septembru odabrano to lice, ali da ni taj ugovor još nije zaključen.

(Video prilog Medija centra)

Pojavljivanje gradonačelnika Aleksandra Šapića na keju 12. oktobra, kada je najavio da se počinje procedura uklanjanja splavova, ocenila je kao “neistinu” i rekla da su se gradonačelnik i njegovi saradnici, “Beli”, sekretari, uz neizbežnu dizalicu i snimanje iz drona u stvari okupili kako bi “snimali predizborni spot”.