четвртак, април 18, 2024

Nova DSS poziva građane na ulicu ako Vučić prihvati evropski predlog o Kosovu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. januara 2023. (Beta) – Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvati evropski predlog o Kosovu, pozvati građane da se protiv tog plana bore “svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima”.

“Vrlo jasno – ulica-ulica, blokada-blokada”, rekao je Jovanović u intervjuu za portal KoSSev.
Prema Jovanovićevim rečima, time što Vučić ne odbija evropski predlog on otvara vrata da Srbija prizna nezavisnost Kosova. “Ja bih (kao predsednik Srbije) taj predlog odbio, a Vučić će morati da siđe sa vlasti ako prihvati predlog”, dodao je lider Novog DSS-a.

Kaže da je Vučić “vrlo vešto i perfidno” uspeo da od nečega što je neprihvatljivo za bilo koju suverenu državu, ali i za njega samog do pre nekoliko nedelja, napravi nešto što je legitiman predmet rasprave. Povodom Vučićevih navoda da je “velikoj petorci” izrazio “brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju” predsednik Novog DSS pretpostavlja da je srpski predsednik mislio na član četiri predloga čiji je navodni sadržaj nedavno objavio list Danas, u kojem se navodi da Srbija neće da se suprotstavlja članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je ranije govorio i da je članstvo Kosova u UN crvena linija i da to ne može da prihvati, ali Jovanović smatra da je sada promenio svoje mišljenje. “Sada je spustio za oktavu. Ranije je to bilo neprihvatljivo, sada je izneo rezervu. To je sada već mnogo niže. Očekujem da će sledeće biti – ‘nema se druge'”, naveo je Jovanović.