среда, фебруар 28, 2024

Nesvrstani: Teritorijalni integritet i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja trajan princip

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. oktobra 2021. (Beta) – Predsednik Gane Nana Akufo-Ado izjavio je u na obeležavanju šest decenija nesvrstanosti da je Pokret bitan u 21. veku kao što je bio i u prethodnom jer štiti interese zemalja u razvoju. Akufo-Ado je rekao da su mir, dalji ekonomski razvoj i očuvanje nezavisnosti zemalja i njihovog dostojanstva glavni ciljevi te organizacije.

Akufo-Ado, jedini strani šef države na skupu u Beogradu, kazao je da se Gana od osnivanja Pokreta 1961. drži njegovih glavnih principa, među kojima su poštovanje teritorijalnog integriteta i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja. “Verujemo u snagu Pokreta, u smislu pridržavanja principa koje su utemeljili njegovi osnivači. Uticaj pandemije korona virusa na populaciju je bio zaista jak i zbog toga moramo da stojimo rame uz rame, ne smemo da propustimo priliku da donesemo dalekosežne odluke radi izgradnje ravnopravnijeg sveta koji se zasniva na jednakosti suverenih zemalja”, naveo je Akufo-Ado.

Uz Jugoslaviju, Egipat, Indiju i Indoneziju, Gana je jedan od pet inicijatora Pokreta nesvrstanih zemalja. Među učesnicima prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, u Beogradu 1961. godine, bio je i prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah, čija je ćerka deo delegacije te zemlje danas na skupu u Beogradu.

Predsedniku Gane srpski predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku i tom prilikom kazao da se dve države dobro razumeju, ali da je potrebno da se proširi saradnja. “U političkom smislu se izuzetno dobro razumemo, ali je neophodno da se češće viđamo i čujemo”, kazao je Vučić u Palati Srbija, nakon uručenja Ordena.

Alijev: Principi važe i danas

Predsednik Azerbejdžana i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev izjavio je da su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uzdržavanje od akata agresije i nemešanje u unutrašnja pitanja država jezgro Pokreta nesvrstanih zemalja. On je obraćajući se okupljenima putem video linka dodao da ti principi važe i danas i da se Azerbejdžan pokretu pridružio kako bi podržao jačanje mira, bezbednosti, međunarodnog prava i pravde.

On se u govoru oštro osvrnuo na sukob sa Jermenijom u Nagorno Karabahu prošle godine, nazivajući tu zemlju okupatorom i nepoštovaocem međunarodnog prava. “Kršenje teritorijalnog integriteta država upotrebom sile je potpuno neprihvatljivo. Azerbejdžan poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja”, dodao je, Alijev i poručio da se danas proslavlja istorijski događaj, ističući važnu ulogu Pokreta na međunarodnoj sceni.

On je rekao da je Pokret nesvrstanih jedan od najvećih multilateralnih foruma.

Lavrov: Prvi samit poslao jasnu poruku svetu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da glavni koncepti Ujedinjenih nacija ne smeju da budu zaboravljeni kako ne bi došlo do narušavanja međunarodnog poretka. “Moramo izbegavati dvostruke standarde, moramo se boriti za razvoj bivših kolonijalnih zemalja, moramo čuvati ideale uzajamnog poštovanja i saradnje”, rekao je Lavrov na plenarnoj sesiji.

Lavrov je rekao da je prvi samit Pokreta, 1961. godine u Beogradu, “poslao jasnu poruku svetu” da nema druge alternative od rešavanja izazova putem dijaloga. On je izrazio nadu da će činjenica da Rusija sada ima svojstvo posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja “mnogo pomoći svim koordinisanim akcijama” te organizacije. Lavrov je pročitao i poruku predsednika Rusije Vladimira Putina koji je naveo da su glavna načela Pokreta nesvrstanih zemalja potrebna za rešavanje konfliktnih odnosa, u vreme “kada situacija u svetu postaje sve turbulentnija i kada se čovečanstvo suočava sa brojnim izazovima”.

Hladni rat je završen

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da su ključni principi Pokreta nesvrstanih zemalja, ustanovljeni pre 60 godina, i danas veoma bitni. Na plenarnoj sesiji sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Čavušoglu, ministar zemlje članice NATO-a, rekao je da su u središtu tih principa borba protiv ekonomskih nejednakosti u svetu i multilateralni pristup rešavanju globalnih problema.

“Nejednakosti se i dalje povećavaju širom sveta, sve je veći tehnološki jaz između razvijenih i manje razvijenih zemalja. Hladni rat je završen, bipolarni svet se pretvorio u multipolarni, zbog čega su izazovi mnogo složeniji, ali glavni principi deklaracije iz Beograda ostaju veoma relevantni i bitni”, kazao je Čavušoglu.

Čavušoglu učestvuje na skupu uprkos činjenici da je Turska članica NATO saveza, jednog od dva vojna bloka zbog kojih je Pokret nesvrstanih zemalja uspostavljen 1961. kao protivteža. Čavušoglu je pozvao Pokret nesvrstanih zemalja da se dodatno osnaži i da bude jači u svojim aktivnostima.