четвртак, април 18, 2024

Neprihvatljivo da o Kosovu odlučuje jedan čovek

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. marta 2023. (Beta) – Grupa intelektualaca i lidera opozicionih stranaka pozvala je danas na “hitno omogućavanja javnog dijaloga” o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Apelovali su na predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine, najavljenog za 18. mart, zakaže posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi kako su naveli, predsednik Srbije Aleksandar Vučić “obrazložio poslanicima šta je prihvatio” na prethodnom sastanku u okviru dijaloga u Briselu.

“Pozivamo sve nacionalne medije, a posebno televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje su javno dobro, da hitno omoguće da se čuje i druga strana među političarima i intelektualcima koja je protiv prihvatanja ovog sporazuma”, naveli su u apelu. Apelovali su i na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) da se izjasne o evropskom predlogu, navodeći da je “apsolutno neprihvatljivo” da o Kosovu i Metohiji “odlučuje jedan čovek, ma ko on bio”.

Apel su između ostalih, potpisali akademici Matija Bećković i Danilo Basta, profesori Miloš Ković, Srđa Trifković, Slobodan Samardžić, Dragan Petrović i Đorđe Vukadinović, novinar Mihailo Medenica, lideri Dveri i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski, predsednici Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.