уторак, јул 16, 2024

Nedelja – dan za nagvaždanja

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Nedelja očito nije dan predaha za pilitičare. Oni koriste svaku priliku da pošalju poruku narodu. Evo, danas, dvojica takvih rekoše i ostadoše živi, kako kaže narodna.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da će se, ukoliko radikali budu deo nove Vlade, boriti da Kosovo i Metohija ostane u sastavu Srbije. Srpski radikali garantuju da će Srbija čuvati svoj suverenitet i teritorijalni integritet i Kosovo i Metohiju (KiM) u sastavu Srbije”, kazao je Šešelj i naglasio da pregovori o KiM moraju da se vode (umesto da se pregovara) u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), gde će Srbija uz pomoć Rusije i Kine “zaštiti svoj nacionalni interes”. Kraj vesti.

Srpski radikali garantuju! Čime? Na osnovu čega? Pre toga kažu (zapravo Vojislav Šešelj) “ukoliko budu deo nove vlade” da garantuju da će Srbija “čuvati svoj suverenitet i teritorijalni integritet”… Istina, ne kaže se da će “sačuvati” nego samo čuvati pa – šta bog da! Stari sarajevski folirant ili još preciznije folirant iz Popova Polja (Mareva Ljut, Zavala) još traži da pregovori (kojima bi bolje pasao izraz razgovori jer kosovska strana nema o čemu sa srpskom da pregovara) “moraju da se vode” (opet se vode – p. D. B.) u SB UN i sve garnira, naravno seljačkom dubarom što bi rekao Svetislav Basara, da će to Srbija da ostvari uz pomoć Rusije i Kine. Zemlje kojima je Srbija nešto slično kao nekad Voji Koštunici Haški tribunal – deveta rupa na svirali.

Teško je precizno odvagati koliko ima insana koji Šešeljeve reči shvataju ozbiljno, ali ako ih je više od deset odsto – ne piše nam se dobro. Prisetih se, ovim povodom, jednog komšije iz Simine ulice koji me je jednom prilikom, sasvim ozbiljno, zamolio da mu rastolmačim šta u vestima znači “srpska radikalna stranka smatra…”

Primer drugi. Pedsednički kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zdravko Ponoš izjavio je danas da će se kao predsednik zalagati za teritorijalnu celovitost i poštovanje Ustava Srbije, te se nikada neće odreći Kosova i Metohije. “Odlazeća vlast se odrekla KiM, hteli su da ga podele, ali nisu uspeli, povukli su državu Srbiju sa Kosova, dali su sve, a nisu dobili ništa. Kosovo je deo Srbije i da tako mora da ostane”, slavodobitno će Ponoš.

Jedan naš pisac davno je ustvrdio da ispod šapke “nema pameti”, čemu slobodno dodajem da nema ni – obraza. Ni prs’!

Dakle, čovek koji je izučavao velike vojne škole dobro zna da će se Kosovo vratiti pod skute Srbije kada i na vrbi rodi grožđe, ali je sračunao (ili mu je neko servirao) da mu to donosi nešto glasova. Bedno. Inače, bivši oficir nešto izgovara drukčije, kaže nešta. 

Da vidimo (ako zasedne Zdravko) kako će sve zemlje koje su davno priznale Kosovo listom da to poništavaju. Zdravkanu u čast.

Ipak, ne odričite se svog prava da birate, kako reče koleginica Jelena Obućina. Koliko god da su vam trenutno u ponudi olupine “fiće”, “dafa” ili “trabanta”…

Oni nam i nedeljom trabunjaju.

Prethodni tekst
Sledeći tekst