субота, јун 22, 2024

Koviću zabranjen ulazak u BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 13. marta 2022. – Granična policija Bosne i Hercegovine (BiH) na prelazu Vardište juče nije dozvolila profesoru Milošu Koviću da uđe u BiH, uz obrazloženje da predstavlja opasnost po bezbjednost BiH.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i već 13 godina je gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Nakon zabrane ulaska Koviću u BiH, reagovao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik koji to vidi kao “atak na Republiku Srpsku (RS) i srpski narod, i klasičan pokušaj dizanja međunacionalnih tenzija. On je ocenio da, kako je naveo, “muslimansko političko Sarajevo pravljenjem nekih samo njima znanih spiskova navodno sumnjivih ljudi koji predstavljaju opasnost po bezbednost, žele da stvore osećaj nesigurnosti na graničnim prelazima u RS”.

Oslobođenje prenosi da Dodik ovo karakteriše kao “još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obaveštajnih krugova koji mimo znanja bilo koga iz RS, donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju RS”.Ković je naveo da mu je zabrana saopštena na granici, ali ne ko je to odlučio i zbog čega.

“Mislim da se ovde radi o deliktu mišljenja. Deluje mi neverovatno da mišljenje jednog istoričara, univerzitetskog profesora može da ugrožava bezbednost i ustavni poredak BiH”, rekao je Ković.

Sarajevski mediji su objavili da je Ković poznat kao profesor koji se zalaže za “oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda, da su Srbi okruženi neprijateljima”, a svedočio je i u procesu Ratku Mladiću u Hagu. Profesor se zalaže za veći uticaj Rusije i Kine na Balkanu.

Agencija Srna je navela da iz granične policije nisu želeli da otkriju po čijem nalogu je Koviću zabranjen ulazak u BiH, a sarajevski portal Istraga.ba je objavio da je zabranu ulaska donela Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA), koja je, kako se navodi, procenila da je Ković opasnost za nacionalnu sigurnost.

Isti portal naglasio je da je Ković godinama u BiH sarađivao sa proruskim udruženjima.

M. M.