уторак, март 5, 2024

Napredak Srbije ka EU zavisi od odnosa prema Rusiji

Slične objave

Podeli

STRAZBUR/BEOGRAD, 21. aprila 2022. (Beta) – Stav Beograda o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogao bi da utiče na proces evropskih integracija Srbije, izjavio je danas zvaničnik Evropske komisije (EK) Majkl Miler pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta (AFET).

Tokom rasprave o nacrtu rezolucije EP kojom se Srbija poziva da uskladi politiku sa spoljnopolitičkim odlukama i stavovima EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji, Miler je kazao da napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa EU zavisi od vladavine prava i dijaloga sa Prištinom, ali i uvođenja sankcija Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mere (protiv Rusije)”, kazao je Miler, šef jedinice EK za Srbiju i Crnu Goru.

Sličnu poruku na sednici AFET uputio je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, rekavši da bi neuvođenje sankcija Rusiji imalo posledice po Srbiju i izrazivši nadu da će Beograd uskladiti politiku sa odlukama EU uperenim protiv Moskve. “Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji posle izbora odražavati evropske težnje Srbije”, naveo je Bilčik.

Šefica odeljenja za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Elsa Fenet pozitivno je ocenila nedavna glasanja Srbije protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je navela da su potrebne konkretne akcije, bez obzira na te važne odluke. “Srbija još nije usvojila nijednu od restriktivnih mera koje se direktno odnose na sankcije Rusiji. Kontakti sa Rusijom se nastavljaju i na najvišem nivou, uključujući neke ličnosti koje su kontroverzne. Srbija održava letove sa Rusijom”, rekla je Fenet.

U nacrtu Rezolucije EP, čiji je autor Bilčik, izražava se žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije pridružila sankcijama EU Rusiji posle njene invazije na Ukrajinu. EP “poziva novoizabrane vlasti da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu EP.

Kada je reč o pomirenju i dobrosusedskim odnosima, ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i naglašava važnost konstruktivnog angažovanja vlasti i Srbije i Kosova radi postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji koji je ključan za napredak obe strane na putu ka EU.

Srpske vlasti se pozivaju da se suprotstave glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Ponavlja se zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala a Srbija se poziva da intenzivira napore za efikasno rešavanje tih pitanja.