недеља, мај 26, 2024

Na samitu G20 podele zbog nastojanja da se osudi invazija Rusije na Ukrajinu

Slične objave

Podeli

NUSA DUA/BEOGRAD, 15. novembra 2022. (Beta) – Na samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) u Indoneziji danas je došlo do neslaganja pošto su SAD i njihovi saveznici podržali rezoluciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio kao neopravdanu politizaciju.

“Većina članica G20 snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i da pogoršava slabosti globalne ekonomije. Bilo je i drugih gledišta i različitih procena situacije i sankcija”, navodi se u nacrtu deklaracije na 16 stranica u koju je uvid imala agencija Rojters.

Lavrov, koji predvodi rusku delegaciju u odsustvu predsednika Vladimira Putina, osudio je pokušaj osude Rusije kao politizaciju koju su zapadne zemlje bezuspešno pokušale da unesu u deklaraciju. On je rekao da je Rusija iznela alternativni predlog i da će nacrt deklaracije biti gotov sutra, kada se završava samit na indonežanskom ostrvu Bali, navodi Rojters.

Neimenoavni američki zvaničnik ranije je rekao da SAD od samita G20 očekuju osudu ruskog rata u Ukrajini i njegovog uticaja na globalnu ekonomiju.

Nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da postoje ohrabrujući znaci konsenzusa da je rat Rusije protiv Ukrajine neprihvatljiv. Dosadašnji ministarski sastanci članica G20 nisu proizveli zajedničke deklaracije zbog neslaganja Rusije i drugih članica oko jezika koji bi bio korišćen, uključujući način na koji se opisuje rat u Ukrajini.

Neki zapadni lideri pozivali su na bojkot samita zbog ruske invazije na Ukrajinu i na povlačenje poziva Putinu za učešće, što je Indonezija odbila da učini. Rusija je ranije saopštila da je Putin previše zauzet da bi prisustvovao samitu i da će Lavrov zauzeti njegovo mesto.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo otvorio je samit apelom za jedinstvo i konkretnu akciju sa ciljem poboljšanja stanja globalne ekonomije uprkos dubokim raskolima oko rata u Ukrajini.

Članice foruma G20 čine više od 80 odsto bruto domaćeg proizvoda sveta, imaju udeo od 75 odsto u međunarodnoj trgovini i čine 60 odsto svetskog stanovništva. To su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija.