четвртак, јун 13, 2024

Na proleće kreće voz Beograda-Zagreb-Ljubljana

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 4. januara 2022. – Voz od Beograda preko Zagreba do Ljubljane ponovo će posle višegodišnje pauze krenuti od proleća ove godine, izjavio je dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović.

Vozovi bi saobraćali tri-četiri puta nedeljno, uz noćnu liniju koja odgovara privrednicima koji putuju u Sloveniju, naveo je Bojović za današnje Večernje novosti

Bojović je rekao da bi u početku to bila pilot-linija koja bi postala stalna, za šta postoji neophodna železnička infrastruktura, kao i interesovanje putnika. Potrebno je, kaže Bojović, u cilju povećanja brzine vozova, poboljšati tehničko stanje šezdesetak kilometara pruge od Rume do Šida.

„U evropskom redu vožnje već postoji trasa, samo je treba aktivirati. Svakog drugog vikenda u decembru se pravi novi evropski red vožnje. Postoji vreme koje je zauzeto za kretanje voza od Beograda do Ljubljane“, kazao je Bojović. U projekat su uključeni nadležni iz srpskih železnica, a održano je nekoliko sastanaka sa kolegama iz susednih država. U posao će biti uključeni i evropski instituti, koji se bave železnicom i saobraćajem, radi brže realizacije.

Bojović je istakao da je moć železnice u ekonomičnosti i ekologiji, a dodao je da se već sada više od 20 odsto saobraćaja u Nemačkoj odvija železnicom, i da je evropski plan da se do 2050. godine, to poveća na 55 odsto ukupnog saobraćaja.

Planirana je cena karte od 20 evra u jednom pravcu.

M. M.