среда, фебруар 28, 2024

Gornje Nedeljice: Ako treba skupićemo milijardu i – nosite se!

Slične objave

Podeli

GORNJE NEDELJICE, 3. januara 2022. – Okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije i građani, udruženi protiv eksploatacije litijuma, blokirali su puteve od 13h do 16 u nekoliko mesta. Demonstranti su rekli da će blokade i protesti biti nastavljeni i narednog vikenda i da će biti radikalizovane.

U Novom Sadu su krenuli u protestnu šetnju posle 14h, na raskrsnici Temerinske i Partizanske igrala se i odbojka, a protest je završen nešto pre 16h na Pozorišnom trgu.

Aktivista Miran Pogačar u Novom Sadu pozvao je okupljene da se organizuju sledeće nedelje i odu u Loznicu.

U Preljini kod Čačka došlo je do incidenta u Preljini kada je jedan vozač automobila udario ženu koja je pokušala da spreči njegov prolazak. On kaže da je “nije udario, već samo pogurao”, ženi je Hitna ukazala pomoć i prevezena je u čačansku bolnicu.

Do kratkotrajne blokade došlo je u Beogradu, kada je blokirana jedna strana autoputa, kod Gazele. Počela je nešto pre 13.30, dominirale su desničarske i antivakserske poruke i prekinuta je za oko 15 minuta.

“Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja”, rekao je za N1 jedan od okupljenih, koji je na blokade u Brezjaku kod Loznice došao iz Rekovca, gde nije bilo nikakvih problema, a demonstranti su blokirali put uz muziku, čaj i vino.

Protest u Šapcu završen je oko 14h, više je bilo nekih drugih poruka nego ekoloških, javio je reporter N1. Uniformisane policije nije bilo.

Posle blokade i protesta u Gornjim Nedeljicama predsednik udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović pitao je povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se projekat Jadar nastavlja i da Srbija mora da plati milijardu odštete – zar građani vrede samo milijardu.

“Zar ne vredimo mnogo više? Neka se izjasne ko je šta potpisao, ko je šta uzeo, oni ne mogu da se dogovore, on i premijerka, svako priča za sebe, mi nemamo gde, moraju da nas pobiju to je krajnja mera”, rekao je Kokanović na protestu i okupljanje najavio i naredne subote.

Advokat Dušan Filipović ponovio je da je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti uredbe iz 2020. godine, kojom se utvrđuje posebni plan za ekspolotaciju rude u dolini Jadra i na osnovu koje bi trebalo da se odredi javni interes, vrši ekproprijacija, parcelacija. “Tužno je koliko nas lažu da dugujemo jednu milijardu, šta je to naspram 600 miliona za prenos utakmica engleske Premijer lige?

Govore o ugovornoj kazni i o penalima, a ne znaju da izgovore tačan naziv sporazuma na koji se pozivaju, nema nikakve odštete za slučaj Gornjih Nedeljica”. Ovaj narod je dovoljno bogat, skupićemo milijardu, isplatićemo i nosite se odavde. Ne može jedan čovek da odlučuje o sudbini naroda, zaigrali su se”, poručio je Filipović.

D. B.