среда, април 17, 2024

Na izborima u ukrajinskim pripojenim teritorijama pobedila Putinova partija

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 11. septembra 2023. (Beta-AFP) – Ruske vlasti objavile su pobedu partije Vladimira Putina na izborima organizovanim na pripojenim teritorijama u Ukrajini, navodeći da je partija osvojila više od 70 odsto glasova.

Predsednica izborne komisije Ela Pamfilova pozdravila je izbore koji su se, prema njenoj oceni, odvijali dinamično i sa malo prekršaja. Sa izborima koji su trajali tri dana od petka do nedelje na okupiranim teritorijama na istoku i na jugu Moskva nastoji da legitimizuje pripajanja u Ukrajini.

Uprkos žestokih osuda Zapada, Rusija je u septembru 2022. godine proglasila aneksiju četiri ukrajinske teritorije koje su samo delimično pod nenom kontrolom – Zaporožje, Herson, Donjeck i Lugansk, posle održavanja referenduma u tim oblastima koje međunarodna zajednica ne priznaje.

U četiri pripojene teritorije ruske i proruske vlasti su nastojale da predstave normalnu situaciju uprkos tekućim sukobima. I u Rusiji se u nedelju glasalo na regionalnim izborima, gde se ne očekuju iznenađenja u kontekstu opozicije koja je ućutkana, gde se kritike ukrajinskog sukoba bespoštedno guše. Više od godinu i po dana hiljade Rusa je osuđeno, ponekad na teške kazne, zbog protesta protiv ofanzive u Ukrajini. I na izborima nije bila predstavljena nikakva stvarna opozicija, opozicinari su ili u zatvoru ili u izgnanstvu.

Ishod izbora organizovanih za izbor guvernera, regionalnih poslanika i gradskih odbornika neće doneti iznenađenja, navodi agencija Frans pres. Izbori su održani nekoliko meseci pred predsedničke izbore predviđene početkm 2024. godine, i na kojima bi Vladimir Putin mogao da pobedi i ostane na vlasti do 2030. godine.

Izbore u tim oblastima Kijev i njegovi saveznici smatraju nezakonitim.