понедељак, март 4, 2024

MUP procenjuje bezbednost novinara Milana Jovanovića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. decembra 2021. – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prihvatilo je predlog Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da se izvrši procena bezbednosti novinara Milana Jovanovića, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Radna grupa za bezbednost novinara održala je vanredni onlajn sastanak zbog ukidanja prvostepene presude za paljenje kuće Jovanovića.

Apelacioni sud je 24. decembra ukinuo prvostepenu presudu bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka i nekadašnjem funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke Dragoljubu Simonoviću, koji je bio osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora kao naredbodavac paljenja kuće novinara.

UNS je saopštio da je na sastanku Radne grupe istaknuto “da je neophodno doći do pravnosnažne presude u ovom predmetu u najkraćem roku”.

Drugi osnovni sud u Beogradu je u februaru, pored Simonovića, na istu kaznu od četiri godine i tri meseca osudio i Aleksandra Marinkovića koji je u bekstvu, kao neposrednog izvršioca, dok je na četiri godine zatvora osuđen Vladimir Mihailović za koga je utvrđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca.

Apelacioni sud je usvojio žalbe trojice okrivljenih i vratio suđenje na početak, navodeći da je sud “načinio bitnu povredu postupka s obzirom na to da u nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja”.

Milanu Jovanoviću, novinaru lokalnog portala “Žig info”, kuća u naselju Vrčin, nadomak Beograda, zapaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine kada je u garažu ubačen molotovljev koktel.

Jovanović i njegova supruga su se u tom trenutku nalazili u kući iz koje su uspeli da izađu.