уторак, фебруар 27, 2024

Moravjecki: U Poljsku ušlo 300.000 izbeglica iz Ukrajine

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 28. februara 2022. (Beta) – Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je sve veća humanitarna kriza posle napada Rusije na Ukrajinu i da je do sada u Poljsku prešlo iz te zemlje 300.000 izbeglica.

“Humanitarna kriza produbljuje se iz sata u sat. Pre nekoliko dana u Poljsku je ušlo 25.000 izbeglica, narednog 40.000 a sada ulazi oko 100.000 izbeglica dnevno. Do sada je u Poljsku stiglo 300.000 ratnih izbeglica iz Ukrajine. To su pre svega žene i deca ali i stariji ljudi”, kazao je premijer Moravjecki na sastanku sa ambasadorima zemalja Evropske unije.

Premijer Moravjecki naglasio je da od rata u Poljskoj mogu da se sklone ne samo Ukrajinci već i hiljade studenata ili ljudi iz trećih zemalja koji žive i rade u Ukrajini. “Za Ukrajinski narod naše srce je na dlanu, danas je trenutak, treba pomagati. Poljska će pomoći svima, ženama, deci, svima koji su pogođeni ratnim sukobom u Ukrajini”, kazao je Moravjecki.

Poljski premijer upozorio je da prijem izbeglica i konvoji humanitarne pomoći koji i iz Poljske idu u Ukrajinu mora da se obavlja ubrzano, zbog informacija da preti da Rusija napadne Ukrajinu sa severa, iz Belorusije i tako odseče izbeglice od granica sa Poljskom.