среда, јул 24, 2024

Mir – osnovna poruka Božića

Slične objave

Podeli

U Služena ponoćna Božićna liturgija u Hramu Svetog Save

Najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Povodom Božića u Hramu Svetog Save na Vračaru služena je ponoćna Božićna liturgija. Liturgiju, koja je počela u ponoć, služio je vladika Stefan, vikarni episkop remezijanski. Prisustvovao je veliki broj vernika, a oni koji su želeli mogli su i da prime pričest.

Tokom Badnjeg dana ispred Hrama Svetog Save tradicionalno je paljen badnjak.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služiće povodom Božića, liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru u 9.00 časova.

U hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, biće pročitana poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista.

Patrijarh Porfitije je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj „duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih. Takođe, u poslanici je pozvao sve na „pridržavanje razumnih mera i preporuka“ nadležnih institucija protiv širenja korona virusa ali „podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda“.

„U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je na Badnji dan, na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu poručio da je mir osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu, jer više smo jedno nego što smo različito.

(Danas online)