петак, мај 24, 2024

Mile i sedam bradonja

Slične objave

Podeli

Dragan Banjac

Na planini Manjača kod Banjaluke pre nekoliko dana manji dernek. Slika i prilika srpskog sveta, kako je neko prokomentarisao.

I više od toga.

Sve je dovedeno do apsurda pa se izdaja slavi kao radosna vest, a benzinska pumpa postade crkva za novopečene bogataše i političare u izbornoj kampanji. Glavna stvar je da je bivši reformista Anta Markovića, odavno već Srbin “sa dna kace” bio glavni baja na otvaranju benzinske pumpe, na planini Manjača kod Banjaluke.

Ništa neobično, on je predstavnik te “državice” u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, ali je neobično i nedopustivo da mu feštu uveličavaju, ne jedan nego sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Oni su tu ne samo da bi se nažderali i napojili nego i da osveštaju novi objekat.

Pre nekoliko godina, nedaleko od Čačka, tamošnji novopečeni biznismen (u narodu poznat kao “sposoban čovek” ili “lopov”) dao je nešto para za obnovu crkve u svom kraju. Uz uslov da se na onom centralnom mestu, predviđenom valjda za svece, naslikaju on, njegova porodica i – švalerka. Bilo je malo natezanja oko toga ali je popa koji je odlučivao rekao da Koletu treba da se udovolji jer je to “u redu” – ako je u pitanju donacija. Nezajažljiva Crkva ima za to svoj izraz, ali sve se svodi na lopovluk.

Foto: Twitter/Milorad Dodik

Ne znam da li je sedam popova, u šta debelo sumnjam, dalo makar krajcer i time se kao deoničari preporučili za čin otvaranja, ali i da jesu – tu im nije bilo mesto. Zašto? U najkraćem njihovo učenje nam još uvek nudi saznanje da je zemlja ravna ploča i da su u ovoj zemlji i dalje izvan svih zakona, da pljačkaju sitorinju za račun svojih baljezgarija i da se vozikaju u crnim limuzinama.

Gledam u fotos. Njihov domaćin, drugi do ađutanta u farmerkama i teget polo majici, Milorad u sakou prenapučen, samo što ne pukne. Na astalu svega i svečega, krka samo što nije počela. Naspram njih sedam veličanstvenih, bradonja čitanju nešto što nerod ne razume i u šta oni veruju.

Oko njih rulja. Oduševljena zbog srpskog prosperiteta. Neki drže ruke skrštene na prsima, drugi u vrhu međunožja.

Nije šala, otvara se benzinska pumpa, kao da je aerodrom ili bolnica.

Popovi, sram vas bilo, tu vam nije mesto!