петак, јун 21, 2024

Milatović položio zakletvu: Biću predsjednik svih građana

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 20. maja 2023. – Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović položio je zakletvu, čime je postao novi predsjednik Crne Gore.

-Zaklinjem se da ću dužnost Predsjednika vršiti odgovorno, časnoi odgovorno, po Ustavu i zakonu – rekao je Milatović. MIlatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred poslanicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

“Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošću što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se bas ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada – rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednik svih građana, nezaviso od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokrartije budi optimizam da ćemo u narednom peridoe sa puno više zajedništava rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore – rekao je on.

Kazao je da će raditi na pomirenju u Crnoj Gori, jer, kako je rekao jedino pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora. Dodao je da je institucionalni sitem, kreiran po meri jedne partije nije izdržao izazove koje je donijela promjene vlasti. “Iz takvog isksustva smo izvukli značajne poruke, koje će nam poslužiti ce nam da stvorimo jake institucije koje će biti garant pravne sigurnosti naših građana”, rekao je Milatović.

Tvrdi da će još posvećenije raditi na kreiranju održivog ekonomskog modela sa fokusom na kapitalne projekte i otvaranju novih i bolje plaćenih radnij mjesta, dodajući da će u međunarodnim aktivnstima usmjeriti pažnju na ekonomsku promociju Crne Gore.

Milatović je rekao i da Crna Gora neće odstupiti od pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju našu zemlju kao dio Evropske unije (EU). “Globalni kontekst determinisan ruskim napadom na Ukrajinu, ne smije i neće btii odstupanja od naših pravca i opredeljena koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio EU porodice. To smo pokazali, jasno se određujući prema bezbjednosnim izazovima. Za mene ne postoji dvojba oko toga gdje pripadamo – pripadamo Evropi koja je ujedinjena u njenoj različitosti”, dodao je on.

Crna Gora će, kako je rekao, nastaviti da odlučno korača ka ispunjenju glavnog političkog cilja. Kao predsjednik, kađe Milatovič, doprinosiće unapređenju dobrosusjedskih odnosa. “Usvajanje EU sistema vrijednosti i približavanje regiona EU najbolji je lijek protiv reafirmacije destruktivnih politika prošlosti. Berlinski proces ostaje glavni most izmedju zapadnog Balkana i Brisela čija je revitalzacija od izuzetnog značaja”, dodao je Milatović.

Rekao je i da će podržati regionalne inicijative koje mogu djelovati u funkciji članstva u EU kao krajnjeg zajedničkog cilja.

Rezimirajući svoj govor, Milatović je rekao da mandat započinje sa željom da da puni doprinos daljem demokratskom razvoju države, institucionalnoj stabilizaciji i ekonomskom napretku. “U okviru nadležnosti koje su mi date Ustavom i Zakonom nastojaću da budem faktor pomirenja i zajedništva na korist svakog građanina i društva u cjelini ali biću i korektivni faktor, usmjeravajući društvene procese ka daljoj demokratizaciji Crne Gore”,  dodao je on.

Tvrdi i da građane neće dijeliti na one koji su mu dali glas i na one koji su drugačije mislili. “Od prvog dana razmišljaću, kako će izgledati poslednji dan mog mandata kada budem sabirao djela koja ću ostaviti za sobom. A najveće djelo biće bogata demokratska Crna Gora. Zaklinjući se danas dajem zavjet da ću predano raditi za boljitak Crne Gore i kao prvi među jednakima stajati na braniku njenog ustvno pravnog poretka. Živjela Crna Gora”, zaključio je Milatović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da su se danas okupili kako bi Milatović položio zakletvu.

Ustav  je utvrdio polaganje zakletve, ali iako zakletvu čine riječi ona i našoj Crnoj Gori nije samo riječ. U Crnoj Gori, onoj njegoševskoj, riječ je bila i treba da ostane tvrđa od kamena ša čak ji ovog crnogordkog – rekla je ona.

Zakletva je, kako je rekla, uzvišenija od svih drugih riječi. “Zato očekujem da javno izgovorena riječ i obaveza ima i težinu i ozbiljnost i odgovotrnost”, rekla je ona.

(Pobjeda)