петак, мај 24, 2024

Milanović: “Vučićevo spominjanje djece nepodnošljivo gadljivo’

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 24. septembra 2022. (Beta) – Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, rekao je danas da je priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku djecu “postala nepodnošljivo gadljiva” i da Srbija nema “moralnu auru” da sudi o događajima tokom raspada Jugoslavije.

Agencija HINA je prenela da je Vučić povodom optužnice Srbije protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog ratnih zločina tokom operacije “Oluja” 1995, rekao u Njujorku da Hrvatskoj “nisu bitna srpska deca” jer “njihovo ubistvo Hrvatskoj nije šteta”, ali Srbija “traži da neko odgovara”.

“Ta priča s decom je već postala nepodnošljivo gadljiva”, rekao je Milanović i dodao da on nikad nije spominjao hrvatsku decu, a “i mi Hrvati isto imamo decu, i Rusi i Ukrajinci, svi imaju decu”. Predsednik Hrvatske je odbacio Vučićeve tvrdnje da je neko “baš iz aviona išao da gađa srpsku decu”, i rekao da bi Srbija trebalo da odgovori šta su u izbegličkoj koloni tokom “Oluje” radili srpski vojnici, tenkovi i oklopna vozila.

Milanović je rekao da Srbija nema “pravo i moralnu auru” da sudi o događajima na području bivše Jugoslavije i da takvim delovanjem ne može ući u Evropsku uniju. Naglasio je da Hrvatska Srbiji na putu prema članstvu u EU ne pravi probleme kakve doživljava Severna Makedonija od svojih suseda.

“Je li nas Srbija napala – jeste. Je li Beograd bombardovao, uništavao, palio masovno Hrvatsku – jeste. A kako se Hrvatska ponaša prema njemu – džentlmenski. Pa dosta je bilo!”, rekao je Milanović. Kazao je da Hrvatska dosad nije “učinila ništa” povodom optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota, a da bi on učinio nešto da je premijer, ali nije hteo da kaže šta i da bi to mogao da predloži Andreju Plenkoviću, “ali ne ovako javno”.

“Ova priča da mi po tome nećemo postupati – ako ti neko opsuje mater više puta, možeš po tome ne postupati, a možeš i reagovati”, rekao je Milanović i optužnice Srbije nazvao “zulumom i terorom” nad hrvatskim zapovednicima Ratnog vazduhoplovstva.

Predsednik Hrvatske je rekao i da je “nejasan način na koji se Srbija ponaša”, te da on ne zna da li Beograd zaista želi u EU. Podsetio je na nedavni sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj ubrzanje proširenja EU na Zapadni Balkan, i da je potom preko “beogradskih i sarajevskih medija saznao da je navodno nešto komentarisao o Srebrenici”.

“Neću pomagati nekome ko ne želi da pomogne sebi”, kazao je u kontekstu pomoći državama koje žele da postanu članice EU, ali ne pokazuju da im je ta ambicija stvarna. “Srbija se ponaša kao da se sprema u Šangajsku grupu”, zaključio je Milanović.

Šangajska organizacija za saradnju okuplja Rusiju, Kinu, od ove godine Iran, Pakistan, Indiju i zemlje središnje Azije.

Vulin Milanoviću: Srbija nikada neće prestati da traži pravdu za pobijenu decu

foto: raport.ba

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija, dok je vodi predsednik Aleksandar Vučić, neće prestati da traži pravdu za pobijenu decu na Petrovačkoj cesti.

“Nama su ona vredna istine i pravde, a ustaše neka nastave da prete blokiranjem ulaska Srbije u Evropsku uniju i neka se drže svog obećanja, da bar jednom urade nešto dobro za Srbiju. Evropska unija u kojoj odlučuju ustaše nije mesto za Srbiju”, naveo je Vulin u saopštenju.”.