среда, мај 29, 2024

Milanović: Vučićev govor u Glini (1995) je krivično delo

Slične objave

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je juče da je nastup Aleksandra Vučića u Glini 1995. krivično delo, da je protiv njega mogla da bude podignuta optužnica, ali da je politička odluka Hrvatske da se u to ne upušta.

Vučić nije nikog ubio, ali njegovo orgijanje i burgijanje tih godina je mnoge skratilo za glavu. I za dušu“, rekao je Milanović novinarima upitan o srpskoj optužnici protiv hrvatskih pilota i reakcijama srpskih zvaničnika na njegovu raniju izjavu da će Srbiju „koštati“ ta optužnica.

„Šta mislite da bi neko u Hrvatskoj trepnuo, bio tužan da se podigne optužnica protiv Vučića“, upitao je Milanović dodavši da pritom ne smatra da bi podizanje optužnice protiv njega bilo „pametno“. On je dodao da Srbija, s druge strane, podiže optužnice protiv hrvatskih pilota.

Na pitanje o reakciji premijerke Srbije, Milanović je upitao ko je predsednica vlade. „Ko je premijerka Srbije? Brnabićka i dalje? Naša bodulica sa Krka. Nisam je dugo video na Krku, dobrodošla je“, rekao je Milanović dodavši da ne zna zašto je ona „nervozna“ kad je govorio dosta povoljno o Srbiji. On je ponovio da bi Srbija trebalo da pazi šta radi s obzirom da je Hrvatska članica EU kojoj ta država teži, podsetivši da je više puta istakao i da Srbiju ne treba ponižavati.

„Pogledajte kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su sa razlogom bili bezobrazni i drski prema Turskoj zadnjih 30 godina, ali sad traže milost. Prema tome, pazi kako razgovaraš i šta radiš“, zaključio je Milanović.

On je naglasio da samo želi „korektan odnos“ Srbije. „Panično se boje svojih birača, nemaju slobode, uveren sam da im je jasno šta je učinjeno sa tom optužnicom. Ako svom narodu prodaješ fikciju da želiš ući u EU, onda to takvim postupkom gaziš, to ti Hrvatska neće oprostiti, iako je oprostila svašta“, rekao je Milanović.

Srpsko tužilaštvo podiglo je optužnice za ratne zločine protiv četiri oficira, hrvatska pilota zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995. godine.

Ministarstvo branitelja istaklo je da Srbija nema pravo da podiže tužbe protiv hrvatskih građana na osnovu Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina, ističući da se ta država „samoproglasila nadležnom i uporno pokušava da bude gazda u tuđem dvorištu“.

I Plenković nezadovoljan srpskom optužnicom

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da je na kratkom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu iskazao nezadovoljstvo zbog srpske optužnice protiv hrvatskih pilota.

“Ukazali smo da je zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritorije drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred”, rekao je Plenković novinarima u Davosu, prenela je N1 televizija na portalu. (Beta)