понедељак, март 4, 2024

Milanović: Hrvatska, Srbija i Rusija ne komadaju BiH

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 22. marta 2022. (Beta) – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska ne komada Bosnu i Hercegovinu, ocenivši da agresiju ne pripremaju ni Srbija ni Rusija.

“Hrvatska ne komada BiH, ne priprema nikakvu agresiju, a bogami ni Srbija ni Rusija, jer ne može”, rekao je Milanović novinarima u Vinkovcima gde je učestvovao na obeležavanju godišnjice osnivanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Upitan o situaciji u BiH, Milanović je ocenio da je dobro da je aktuelna hrvatska diplomatija insistirala da se u jednom od dokumenata Evropske unije (EU), koje je usaglasilo Veće za spoljne poslove, pominje refenca na konstituvnost Hrvata u BiH.

On je ocenio da Hrvatska mesecima trpi “svinjarije iz Brisela” i potpuno zatiranje Dejtonske formule, i da je prvi put hrvatska diplomatija napravila što je trebalo. “Hrvatski interes je ravnopravnost sva tri naroda u BiH, to je važno za opstanak i mir te države”, naglasio je Milanović.

On je dodao da zna kakve su otpore prema spominjanju konstitutivnosti u EU dokumentu imali Berlin, Amsterdam i Štokholm i ponovio raniji stav da treba blokirati svaki dokument koji ne navodi to načelo. “Ako se Ukrajini daje status kandidata za EU, Bosna ga je zaslužila davno. Ako Brisel ne razume dovoljno situaciju, onda to diplomatija treba da objasni”, zaključio je hrvatski predsednik.

Na pitanje novinara o ranijoj izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO doživeo “moždanu smrt”, Milanović je odgovorio da to ne stoji. On je istakao i da je Hrvatska ušla u NATO zbog SAD, jer je to država koja garantuje bezbednost “kada stvari krenu loše i kada dođe kišni dan”.

Milanović je na godišnjicu zemljotresa u Zagrebu, kritikovao sporu obnovu podsetivši da u dve godine nije obnovljena nijedna stambena zgrada, osim u privatnoj režiji stanara.