субота, јун 22, 2024

Mihailović: Od 1.200 Beograđana samo troje za bojkot izbora

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. oktobra 2021. – Istraživačko.izdavački centar Demostat predstavio je danas najnovije istraživanje javnog mnjenja – anketu sprovedenu među 1.200 Beograđana sa užeg centra grada i prigradskih opštna na temu narednih beogradskih i parlamentarnih izbora. Sociolog Srećko Mihailović, uz sve slabosti ovakve (telefonske) ankete u kovid uslovima, kaže da je do izbora ostalo oko 150 dana, “što je za političke stranke kratko, a za građane – daleka budućnost”.

Nalaze ove ankete, naglašava Mihailović, ne treba uzimati “zdravo za gotovo”, ali ističe da je na prošlim parlamentarnim izborima u Beogradu rezultat upućivao na izlaznost od 38 odsto, dok sada čak 67 odsto Beograđana želi da izađe na birališta. “Prošlo istraživanje je pokazalo da opozicija ima šanse da pobedi u Beogradu”, kazao je Mihailović i dodao da je sličan nalaz daje i najnovije ispitivanje.

“Ne znamo u kojem sastavu će stranke izlaziti. Pitali smo Beograđane – koje političke partije ili pokreti mogu da reše gradske probleme. Trećina (31%) veruje da je za to kadra vladajuća koalicija (SNS/SPS), neodlučnih je 17 odsto, 31 odsto veruje u opozicione stranke, a jedna petina (21%) misli da nema partije koja može da reši probleme Beograda”.

Mihailović kaže da kod građana (među opozicionim strankama) “dominira” grupacija SSP/NS/DS sa sedam odsto podrške, tri odsto DSS, POKS i DjB, procenat manje imaju Dveri i Zavetnici… Kada su u pitanju republički izbori neodlučnih je 33 odsto, a po 37 odsto podrške imaju i vlast i opozicija. Izborno opredeljenih je 800, 45% za SNS a 55% za opoziciju.

Ukoliko bi se opozicija udružila pobeda na beogradskim izborima je izvesna, kaže Mihailović i ističe nalaz na osnovu pitanja ko bi zemlju mogao da povede “ka napretku”. Čak 58 odsto ispitanika je mišljenja da to ne može Aleksandar Vučić, a 60 odsto njih veruje da je za to sposobna opozicija.

Govoreći o mogućnosti da boljitak stigne “sa strane” (EU, SAD), 26 odsto građana misli da je to “delimično tačno” a 56 odsto odbcuje ovakvu mogućnost.

Na kraju ispada da su, u prognozama za beogradske izbore između vlasti i opozicije (36%) “pata karte”, ali pod uslovom da se opozicija udruži 28 odsto je za jednu kolonu, a samo pet prcenata zalaže se za dve ili više opozicionih kolona. Kada je reč o organizovanju kontrole izbora 37 odsto veruje da opozicija nije u stanju da to sprovede a 30 odsto da može. Mihailović zaključuje da je opozicija “svesna” da u ovom trenutku ne može da obezbedi kontrolu izbora.

Najveće iznenađenje ove ankete, kaže Mihailović, je da se samo TROJE ispitanika izjasnilo za bojkot.

Programski direktor “Demostata” Zoran Panović rekao je da je pobeda opozicije na beogradskim izborima “mistifikovana”, te da su glavne partije opozicije (SSP, NS i DS) nastao kao frakcija jedne stranke. Panović je dodao da je jedan od nalaza ovog ispitivanja da u prvi plan izbijaju društvene mreže.

D. B.