понедељак, април 22, 2024

Marš solidarnosti sa Ukrajinom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. februara 2024. (Beta) – Povodom druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu u centru Beograda danas je održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom.

Nakon okupljanja u Pionirskom parku učesnici Marša su u povorci do Trga Republike gde su intonirane himne Ukrajine i Srbije i minutom ćutanja odata počast stradalima u ratu.

Učesnici Marša su nosili zastave Ukrajine i EU i transparente s porukom “Stop zlu, stop ratu” i drugim porukama mira.

Pored građana i predstavnika ukrajinske zajednice, u Maršu solidarnosti sa Ukrajinom učestvovali su i predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, predstavnici Ambasade SAD.

Među učenicima su bili i predstavnici opozicionih stranaka: predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta, kao i nekadašnji premijer Zoran Živković. Druga godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu u Beogradu je obeležena i izložbom “Solidarnost sa Ukrajinom” i panel-diskusijom “O ratu iz perspektive Ukrajinaca” u EU info centru.

Ruski i ukrajinski antiratni aktivisti u Srbiji su od početka rata u Ukrajini organizovali niz protesta protiv ruske invazije, poslednji put nakon vesti o nedavnoj smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru, kada se stotine građana okupilo ispred Ambasade Rusije u Beogradu.

Pored skupova podrške Ukrajini, Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima su od početka invazije održavani i skupovi podrške Rusiji koje su organizovale ultradesničarske grupe. Za večeras je pod sloganom “Nema predaje” najavljen skup u organizaciji “Narodnih pantrola” kod Spomenika caru Nikolaju II u centru Beograda.

Srbija se pridružila rezolucijama UN kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali vlasti Srbije odbijaju da uvedu sankcije Rusiji.