понедељак, април 22, 2024

Zagreb: Ukrajina brani slobodu zapada

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 24. februara 2024. (Beta) – Braneći se od ruske agresije, Ukrajina brani slobodu i demokratiju zapadnih zemalja i u tome je treba podržati, poručeno je na današnjem skupu podrške za Ukrajinu održanom u Zagrebu povodmo druge godišnjice početka ruske invazije.

“Dajte im šta im treba. To je poruka svetu da podrži Ukrajince u ovim trenucima borbe, osbrane ključnih vrednosti: slobode i demokratije”, rekao je na skupu ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilij Kirilič, prenosi agencija Hina.

Prema ukrajinskoj ambasadi, Rusija je tokom dve godine rata ubila 11.634 civila, uključujući 514 dece, uništila 110.957 stambenih zgrada, 2892 obrazovne i 723 zdravstvene ustanove.

“Sloboda i demokratija su ključne reči svakog Ukrajinca. To su reči kojih se boji ruski agresor. U strahu pred ovim vrednostima, on traži mogućnost da uništi svakoga ko ih drži u srcu”, dodao je Kirilič, pozvavši na jedinstvo i zajedništvo.

Foto: zagorje.com

Američka ambasadorka Natali Rejes (Natalie Rayes) kazala je da postupci Moskve u Ukrajini potkopavaju međunarodna načela ključna za mir i sigurnost.

“Ugrožavajući te principe, Rusija ugrožava sam međunarodni sastav, preti prosperitetu i budućnosti Evrope i njenih transatlantskih partnera. Ne smemo dozvoliti Rusiji da pobedi niti ćemo to dozvoliti. Demokratije sveta će čuvati slobodu sada, sutra i zauvek”, rekla je Rejes.

Vilijam De Bets (William De Baets), belgijski ambasador u Hrvatskoj, kazao je da će Evropa nastaviti da podržava Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

“Kada dođe vreme, Ukrajina za (pregovarački) sto sa svojom formulom za mir mora doći snažna. Zato što je ukrajinska borba takođe borba za naše zajedničke temeljne vrednosti i načela. Demokratija, suverenitet, teritorijalni integritet, ljudska prava i vladavina prava. Njihova pobeda će biti i naša pobeda”, rekao je De Bets.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Karlo Resler istakao je da istorija evropske civilizacije uči jasno da da će oni koji misle da se zlo može pobediti kalkulacijama i popuštanjem to zlo sutra imati na svom pragu.

“Oni koji misle da je Hrvatskoj svejedno hoće li u Ukrajini prevladati nekakav ekspanzionistički koncept ‘ruskoga sveta’, će u našem neposrednom okruženju, u našem susedstvu, ubrzo imati one koji će se usuditi kopirati takve maligne koncepte ekspanzionističke, hegemonističke politike”, izjavio je Resler, i rekao da je “jasna moralna odgovornost stati na stranu slobode naspram tiranije”.