петак, јул 19, 2024

Marinika – faca godine

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Dragan Banjac (Foto: S. Đ)

Nismo Time i ne biramo person of the year ali uzimamo pravo da u poplavi svakojakog ljudskog i pogotovo političkog otpada ovdašnjeg izaberemo srpsku facu godine. Faca, reč koja nam se ušunjala iz italijanskog, u rečniku (Srpsko-hrvatskog književnog jezika) kratko je pojašnjena kao lice¸izgled. Vremenom, mi smo je na ovim prostorima gde se kapiraju „različiti“ srpski, hrvatski, crnogorski i bosanski najčešće upotrebljavali za nekoga ko je poznat, važan i poštovan.

Sve to odlikuje Mariniku Tepić.

Rođena je osmog dana avgusta (1974) u Pančevu. Vikipedija, valjda da bi udovoljila domaćim brojačima krvnih zrnaca, navodi da je Marnika rođena (kao Čobanu) u „etničkoj rumunskoj porodici“. Nekad se u onoj bivšoj zemljetini govorilo „naša Rumunka“, kao „naša Slovakinja, Rusinka, Mađarica… Danas je drukčije jer su vremenom „hodajuće mumije“ iz SANU, SPC, Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Dobrica Ćosić, Milorad Ekmečić, Antonije Isaković… sve do miševa mekinjaša Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i imenjaka mu Vulina svakome odredili škatulu.

Na  Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1995) diplomirala je engleski i rumunski jezik i iste godine počela je da predaje engleski u Osnovnoj školi „Vasa Živković” u Pančevu. Posle je (1997- 2009) bila novinarka u novosadskom Radio 021, dnevnom listu Danas i Libertatea.

Pre petnaest godina ušla je u politiku, najpre u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, gde je izdržala četiri godine. Za to vreme u dva mandata je bila poslanica Narodne skupštine Srbije. Ligu napušta nakon odluke velikog političkog kalkulanta Nenada Čanka da se (kvareći „posao“ Saši Jankoviću) kandiduje na predsedničkim izborima 2017, godine. Kratko je bila član Nove stranke (Zorana Živkovića), koju je napustila 2018-e.  Pre pet godina postavljajući je za potpredsednicu Stranke slobode i pravde s našom Rumunkom najviše je ućario Dragan Đilas jer je Marinika za nekoliko kopalja iznad njegovog kadra, „jača“ i od Borka barikade i samog lidera SSP.

Jedno vreme je slovila za „previše“ obaveštenu političarku opozicije o najrazličitijim malverzacijama (čitaj: lopovlucima) srpskih vlastodržaca, i mnogi su mislili da ima „svoje ljude“ u BIA i MUP-u. Često je vide kao krhku, nežnu damu bistog pogleda i iznenađuju se zbog oštrine iskaza i snage koja iz nje izvire. Popu pop, bobu bob, Marikina je deviza. Hrabro je govorila o povezanosti državnog vrha sa klanom Veljka Belivuka, a nije poštedela ni jagidinskog mašinbravara kada je u slast svojim političarima priređivao uživanje sa mladim ženama i devojkama. Umesto da bude procesuiran i da mu se zabrani bavljenje politikom Jagodinac je i dalje u sedlu, čak je tužio gospođu Tepić.

Dan posle nedavnih izbora odlučila se za štrajk glađu i sve iznenadila tom odlukom. Jedna ovdašnja protuva, imena Dragoslav Bokan koji je omiljen i čest gost nadzemnih septičkih jama, režimskih televizija kako bi rekao Svetislav Basara. Lik je, gostujući na TV Pink, odakle Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i bratija rigaju po opoziciji i narodu rekao: “Dajem punu podršku Mariniki Tepić da izdrži do kraja u njenom štrajku glađu. Neka ne odustane, mi verujemo u njen karakter, čvrstinu”. Komentar suvišan.

Redakcija Portala Forum nije imala dilemu, Marinika je faca godine. Možda je presudio jučerašnji huk kada se na Terazijama prolomio aplauz. Nemam baš mnogo hvale za ovakvu opoziciju, ali ima među njima jedna arna žena.

Marinika, prekini štrajk, pođi kod svojih u Novi Sad, sedi za trpezu… Onaj zbog koga (najviše) štrajkuješ ne zaslužuje ništa iznad prezira.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.