четвртак, јул 25, 2024

Marićeva jaruga

Slične objave

Podeli

Svetislav Basara

Gostovanja Nenada Čanka u Marićevoj jutarnjoj proseravaonici za mene su oduvek bili must see, istovremeno i pokretni praznici slobode govora, visprenih analiza političke situacije, govorenja popu pop, bobu bob, a – kad zatreba – i žestokih napušavanja.

Marićeva strategija je sledeća. Marić uvek pokušava da Čanka predstavi kao lošeg Srbina i izdajnika, dočim Čanak zahvaljujući nadmoći u brzini mišljenja (mada ni Marićeva nije za baciti) i duhovitosti uvek dokaže da je Marić lažov, moron, bilmez, nepotrebno precrtati.

Tako je pre neki dan nekim povodom Čanak Mariću i srpskom narodu i senatu pokazao kinesku ikonu gospoda Isusa Hrista – sve živopisano po kanonu, doduše na kartonu – koji jede suši kineskim štapićima. Marić se osupnuo, ali se odmah dočekao na noge i blagoizjavio da u Kini ima puno pravoslavaca. Marićev jutarnji program je postao viralan, istraga je u toku.

U iščekivanju rezultata, vraćamo se na temu naše današnje kolumne, na slučaj podizanja optužnica za „pozivanje na rušenje ustavnog i bla, bla, bla poretka“. Neki od optuženih su priznali delo, platili kaznu od 10.000 RSD i otišli kućama.

Majke nenasilne invencije nisu propustile priliku da te momke optuže za prodaju, izdaju i šta ti ja znam šta, nijednog trenutka se ne pitajući zbog kog bi qwrza Kraljevića Marka ti momci robijali zbog diletantskog pokušaja Đida i kompanije da se preko balkona Gradske skupštine uspentraju na vlast.

Ja i dalje držim čas i tvrdim da ovdašnji ustavni poredak nije moguće srušiti, ne zbog dobro opremljenih policajaca i žandara koji ga junački brane, nego zato što je srušen 12. 3. 2003 – znate kako – i što je nastavio da se urušava sve do Visokog uspenija na vlast 2012.

Tamo gde je ustavni poredak urušen – a Vučić ga nije urušio – po sili zakona posao preuzimaju narodnodržavna običajnost – supremacija strogog, ali pravednog oca koji daje mirze, zida vajat, a neposlušne kera (u starom značenju te reči: „grdi“, „kažnjava“).

Mogao bih sad da vam nacrtam Road Map političkih tehnika koji bi mic po mic restaurirale ustavnost, ali to je tako basnoslovno džaba krečenje, a nema smisla da Žeželja oteram u dužničko ropstvo.

Imajući ovo na umu, usuđujem se da kažem da će „ovo što nikada nije ovako bilo, po svemu sudeći jako dugo – možda i zauvek – biti ovako kako nikada neće biti“. Nema naprosto kud. Ne mere drugačije.

Osim ako ne pomišljaju da će Vučića strmopizditi „kritičnom masom“ – a podozrevam da takve nade još tinjaju – ne znam šta majke nenasilne invencije navodi na pomisao da će na nekim sledećim izborima SNS s Vučićem na čelu spasti ispod cenzusa, a da će Visoko Mesto pasti u dvogodišnju letargiju i posle pokušati da se vrati na vlast u koaliciji s Ruletom.

Budući da smo pali na prvom iskušenju parlamentarne demokratije – uspostavljanju institucionalnosti i ustavnosti – biti na vlasti ubuduće će samo značiti povlašćen položaj u lancu ishrane, u političkom smislu ništa neće značiti.

1 KOMENTAR

  1. Pa nije valjda da je Đilas toliki monstrum?! Da li je on kriv za sve?! Ovim se Basara priključuje režimskim medijima koji krpe nemilice Đilasa kao nekoga ko će oružjem i haosom osvojiti vlast! Baš sramota.

Comments are closed.