субота, јул 13, 2024

Maja Dimitrijević: Zuze u Beogradu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. marta 2024. – U sredu, 13. marta (18 sati) u galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) biće otvorena izložba Maje Dimitrijević Zuze u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2024. godine.

Zuze u Beogradu

„Ko su te žene?“

„To su Zuze, Slovakinje“, kaže deda.

„Šta one rade?“

„Čiste po kućama. Jako su pedantne.“

Ne znam šta znači „Zuze“, „Slovakinje“, „pedantne“, ali mora da je to nešto dobro jer liče na vile.

Već ih volim!

Da li slikam naivu? Možda slikam i to.

Ovakav izraz mi daje priliku da uvedem Zuze (dobre vile – Slovakinje) u raznolikost Beograda.

Okitim ga umetničkim delima koje bih volela da ovaj grad ima, ponešto prekrijem pirotskim ćilimom što podseća na mirise Persije i ispričam priču – takvu kakva bi se meni maloj dopala.

Iznad svega – igram se.

Ulje na platnu je prava tehnika za mene jer slikam sporo i mnogo se predomišljam, a uljana boja je trpeljiva na takav tretman.

Format na kojem slikam uporno raste i počinje da me ograničava samo veličina prostora i otvor kroz koji mogu sliku da iznesem.

Da nije toga, videli biste vi već!

Foto: Galerija Singidunum

Maja Dimitrijević je diplomirani inženjer arhitekture, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Do sada je izlagala: Grupna izložba „Beograd, grad u kome stvaram“, ULUPUDS, u galeriji SKC-a, Grupna virtuelna izložba Međunarodno biennale naivne umetnosti, Bugarska, Slika „Srećna Nova godina!“ uvrštena u finaliste za Grand Prix Bienala, Razvoj i realizacija umetničkog koncepta “EGONIA” sa umetnicom Dijanom Vujačić, Grupna izložba u galeriji “Tuluz Lotrek”, Beograd, Učešće u grupnoj putujućoj izložbi naivne umetnosti, Dom Narodne skupštine, Beograd, a potom u Beču, Skoplju i Milanu. Organizator galerija „Babka“, Kovačica, Samostalna izložba slika u galeriji “Babka” u Kovačici, Srbija, sa temom “Zuze”, Ambasada arapske republike Egipat u Beogradu; Tip takmičenja: likovni konkurs –“Piramide I treći milenijum” – Treća nagrada.

Predstoje izložbe: Samostalna izložba slika na temu „Zuze u Beogradu“, galerija Singidunum, Beograd 13-20. mart 2024) i Grupna izložba „RITUALS“ 12-26. aprila 2024. u Pallazo Abrizzi u Veneciji , u organizaciji IT SLIQUID GROUP gde se izlažu četiri slike iz umetničkog koncepta „EGONIA, u aprilu ove godine

D. B.