недеља, јун 16, 2024

Poslanici EP: Srpske vlasti ne poštuju međunarodne presude i žrtve jugoslovenskih ratova

Slične objave

Podeli

BRISEL, 11. novembra 2021.(Beta) – Grupa od devet poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz različitih stranaka pozvala je danas vlasti Srbije da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i da veličaju osuđene ratne zločince, navodeći da je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrednostima osnovnih i ljudskih prava.

“Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca (Ratka Mladića), direktno odgovornog za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime je direktno doprinela ponovnoj traumatizaciji žrtava”, navodi se u saopštenju poslanika EP.

U saopštenju, koje su između ostalih potpisali izvestioci EP za Kosovo i Crnu Goru, Viola fon Kramon i Tonino Picula, navodi se da je “odbrana murala još jedan primer šta vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji”.

“Srpske vlasti i najviši politički zvaničnici još jednom su eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji čija vlada štiti murale ratnih zločinaca”, navelo je devet poslanika EP.

U saopštenju se navodi da se širom Srbije nalaze murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu.

Dodaje se da je jedan od Mladićevih murala, naslikan pre nekoliko meseci u centru Beograda, trebalo da bude uklonjen, ali da je srpska policija to juče sprečila.

“Dok je grupa aktivista za ljudska prava predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava najavila uklanjanje tog murala 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup. Aktivisti su se ipak okupili da demonstriraju protiv murala koji je štitila policija, što je dovelo do eskalacije i hapšenja dve hrabre aktivistkinje”, stoji u saopštenju.

Policija je juče blokirala sve prilaze muralu Mladića u Njegoševoj ulici i privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović jer su ga gađale jajima. Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović je jutros na mural bacio kreč. Naveo je da mu je to bila “civilizacijska dužnost”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je “neko hteo da napravi cirkus” sa uklanjanjem murala kako bi naneo štetu Srbiji. On je kazao da policija nije štitila mural, već javni red i mir.