понедељак, март 4, 2024

Mađarska opozicija izabrala zajedničkog protivkandidata Orbanu

Slične objave

Podeli

BUDIMPEŠTA, 18. oktobra 2021. (Beta) – Peter Marki-Zai, konzervativni gradonačelnik malog grada na jugu Mađarske, biće kandidat ujedinjene opozicije koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na narednim parlamentarnim izborima na proleće 2022. godine.

Marki-Zai je u drugom krugu preliminarnih izbora unutar opozicije 17. oktobra pobedio Klaru Dobrev, potpredsednicu Evropskog parlamenta i kandidatkinju liberalne partije Demokratska koalicija, sa osvojenih 57 odsto glasova.

“Želimo novu, čistiju, poštenu Mađarsku, a ne samo da zamenimo Orbana ili njegovu partiju”, rekao je Marki-Zai pristalicama u Budimpešti, preneo je briselski portal Euraktiv.

Izbore je organizovalo šest opozicionih partija koje su 2020. napravile savez u nastojanju da ostvare bolji uspeh u većinskom jednokružnom izbornom sistemu koji favorizuje vladajuću desničarsku partiju Fides. Cilj predizbora opozicije je bio da se izabere samo jedan protivkandidat Orbanu, kao i po jedan kandidat za svaku izbornu jednicu koji će se suprotstaviti Fidesu na izborima u aprilu.

Marki-Zai, katolik i otac sedmoro dece, rekao je da su širom zemlje izabrani čisti kandidati koji će moći da zemlju oslobode “najkorumpiranijeg sistema u hiljadugodišnjoj istoriji Mađarske”. Tokom kampanje je tvrdio da jedino on može da privuče i levičare i konzervativce umorne od Orbanove politike koja često izaziva podele u društvu, kao što su mere protiv imigranata i pripadnika LGBT zajednice.

Iako bez partijske mašinerije i značajnih finansijskih sredstava, Marki-Zai je svojim porukama protiv elitizma i korupcije zadobio veliku podršku mladih.