среда, фебруар 28, 2024

Lutovac: Vučić je generator bezakonja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da Aleksandar Vučić i njegovi autentični birači nikada nisu pokazivali entuzijazam za priključenje Evropskoj uniji (EU). Lutovac je kazao agenciji Beta da je entuzijazam za evrointegracije splasnuo kod jednog dela proevropskih građana koji ne razumeju i ne prihvataju ponašanje Brisela prema građanima Srbije.

“Naime, ne mogu da razumeju da Brisel podržava nedemokratsku vladavinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da čak žmuri na kriminalizaciju celog društva pod njegovom kontrolom”, ocenio je predsednik DS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče na Bledskom strateškom forumu da je u zemljama Zapadnog Balkana smanjen entuzijazam za priključenje EU, “zbog čega traže druge načine, mehanizme i sredstva kako bi ostvarile napredak”. Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je izrazio zabrinutost zbog te Vučićeve izjave, rekavši da države Zapadnog Balkana decenijama čekaju promenu koja ne dolazi.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, Lutovac je rekao da je Vučić na vlast došao sa antievropskom pričom “koju je retorički promenio odmah posle izbora 2012. godine da bi dobio podršku Zapada”. “Promenio je retoriku u zvaničnoj komunikaciji sa EU, ali ne i suštinu svoje politike. Jedno je govorio Briselu, a sasvim nešto drugo svojim biračima. Kada se Vučić obraća evropskim zvaničnicima on ističe posvećenost evropskom putu, a kada se obraća svojim biračima “on ima antievropsku retoriku i pokazuje otvorenu naklonost prema Kini i Rusiji”.

Mediji pod njegovom kontrolom to sistematski emituju, što se odražava na jačanje negativnog odnosa prema EU i porast pozitivnih stavova prema Kini i Rusiji. Poruka o padu entuzijazma za priključenje EU koju je Vučić izrekao na Bledskom bezbednosnom forumu je, u stvari, traženje podrške za napredovanje u evropskim integracijama bez ostvarivanja evropskih standarda. On krivicu za potpuni zastoj u evropskim integracijama sa sebe prebacuje na EU. ignorišući ključne poruke upozorenja koje su stizale iz Brisela, kao što su – da Srbija ozbiljno mora da se posveti vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i da promeni retoriku prema EU i promeni pristup evrointegracijama integracijama, naveo je Lutovac.

“Aleksandar Vučić je glavni generator bezakonja, bujanja korupcije i ekspanzije organizovanog kriminala. Medijska slika je sve mračnija, pluralizma nema ni u tragovima”, kažepredsednik DS.