среда, јул 24, 2024

Lutovac: Vučić faktički priznao Kosovo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. juna 2021. (Beta) – Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić faktički priznao nezavisnost Kosova, ali da to nije obznanio. “Kada Vučić kaže da nikada neće priznati Kosovo, on kaže: ‘Nikada neću priznati da sam priznao'”, kazao je Lutovac tokom gostovanja na TV Prva.

Lutovac je rekao da su kosovski Albanci u faktičkom smislu od Srbije dobila sve što su tražili, a da je priznanje “ostalo kao formalnost”. On podseća da Srpska lista učestvuje na tamošnjim izborima, da se zaklinje na Ustavu Kosova i da je njen funkcioner potpredsednik Vlade Kosova.

Komentarišući ukidanje presude optuženom narkobosu Darku Šariću, Lutovac je rekao da je prethodna vlast pokrenula ozbiljnu akciju protiv njega, a da se Šarić predao trenutnoj vlasti jer je u nju “imao poverenja”. S druge strane, kada pogledate zbog čega je presuda vraćena na prethodni postupak, vidi se da postoji pritisak, ističe Lutovac i dodaje da sudije u Srbiji podležu autocenzuri zato što njihovo finansiranje i napredovanje zavisi od izvršne vlasti.

Govoreći o vesti da je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, Lutovac je naveo da se ta zemlja kada je postala članica NATO obavezala da postupati onako kako njeni saveznici očekuju od nje. “Crna Gora je donela odluku koja je sugerisana i očekivana. Nije to nešto što se moglo prenebregnuti ili da je veliko iznenađenje. Pitanje je da li Crna Gora želi da nastavi strateškim putem koji se ne menja promenom vlasti, a svi koraci su usmereni ka tome”, rekao je Lutovac. Bivši ambasador Srbije u Podgorici podsetio je da pitanje te deklaracije nije pitanje “viška ili manjka patriotizma”.