среда, фебруар 21, 2024

Luiđi di Maja: Kosovo se uvek može osloniti na Italiju

Slične objave

Podeli

Ministar spoljinih poslova Italije, Luiđi di Maja, je nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem nastavio sastanke sa predstavnicima u regionu. On se juče sastao i sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Na zajedničkoj konferenciji za medije dva ministra poslala su poruku da su prijateljske veze između Kosova i Italije jake, i da će ove dve zemlje nastaviti da rade i na jačanju ekonomskih veza.

Di Maja je novinarima rekao da je “Italija uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje”

Ministarka Gervala Švarc je rekla da će potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniti ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na direktna strana ulaganja Italije na Kosovu.

Gervala je rekla  “Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Veza Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata”.

Italijanski ministar spoljnih poslova se u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekao da se Kosovo uvek može osloniti na njegovu zemlju. “Znate da u potpunosti možete računati na Italiju. Italija je tome bila svedok od početka 12. juna 1999. godine, kada su naši vojnici ušli na Kosovo. Od tada nastavljamo da održavamo bezbednost u vašoj zemlji. Istorija je pokazala da ono što se dešava ovde bez sumnje ima neposredne posledice u Evropi i kod nas”

On je dodao da je Italija zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, a tokom njegove posete ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando i kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati potpisali su sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja.

Predvidjeno je da se italijanski ministar tokom posete Kosovu sretne sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom.

M.M.