петак, април 12, 2024

LSV: Milenku Jovanovu neće biti zaboravljena ideja “jezičkih patrola”

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 6. februara 2023. (Beta) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da šefu poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenku Jovanovu Vojvođani nikada neće zaboraviti ideju o uvođenju ‘jezičkih patrola’ u toj pokrajini i odbacila njegove kritike da “LSV pokušava od Vojvođana da napravi naciju”.

“Političar koji je zagovarao formiranje jezičkih patrola u Vojvodini, koje bi išle od kuće do kuće i u njima proveravale znanje srpskog jezika, nema nikakav kredibilitet i zaslužuje samo prezir i osudu”, poručila LSV.

Jovanov je 2014. godine, u svojstvu predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS), rekao da će ta stranka formirati “jezičke patrole” kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Kako ističe LSV, Jovanov je u skupštinskoj raspravi optužio LSV da pokušava od Vojvođana da napravi naciju naciju uz reči da “Vojvođanska nacija niti je postojala, niti će, bogu hvala, postojati”. LSV je navela da su oni “sve što Jovanov nije”, već je “dosledna, demokratska, građanska, antifašistička i evropska stranka”.

“A Jovanov je politički konvertit, koji menja političke opcije i kojem je veoma teško bilo šta poverovati”” poručila je LSV.