петак, јун 21, 2024

Lordan Zafranović: Nemam ni državu ni grad…

Slične objave

Podeli

Ne vole ga nacionalisti, ne vole ga šovinisti, ne voli ni on njih. Tri države u kojima se rodio, odrastao i školovao – više ne postoje. Napravio je neke od najupečatljivijih jugoslovenskih filmova u kojima su se neprestano borili eros i tanatos. Dame i gospodo, jedan jedini – Lordan Zafranović. Ovako je najvećih reditelja sa ovih prostora predstavio Ivan Stanković, u emisiji Šta sam tebi i ko sam sebi K1 televizije.

“Moj život je film, živim improvizirano, cijeli sam život po hotelima, po terenima, tu i tamo, kada se pišu scenarija zadržim se usamljen u nekom hotelu, u šumi daleko od svijeta, ili na moru… Tako da nemam ni državu, nemam ni grad, uvijek sam na nekom drugom mjestu. To je jedan život, kako bih rekao uz film. Film je moj prijatelj dobar, pomaže mi, ja mu uvijek postavljam pitanje u nekim problematinčnim realizacijama a on mi daje odgovore, pogotovo kada se rade teški filmovi, dokumentarni iz politike koja nas sve skupa melje. Tako da je on jedan od vjernih drugova koji ide uz mene. To je, otprilike jedan život koji je u suštini vrlo jednostavan ali nema nekih velikih i kako bih rekao interesantnih preloma.

O školovanju za brodgraditelja, kursu fotografije u kino-klubu u Splitu koji mu se katkad činio i jači od fimlske akademije koju je kasnije završio. Zafranović govori o odgovornosti pri radu na filmu i publici koja će ga gledati i nakon pedeset ili sto godina.

VIŠE U VIDEO PRILOGU K1 TV.

D. B.