недеља, мај 19, 2024

Latinka Perović – istoričarka, članica Političkog saveta GDF: Beograd je u velikoj meri provincijalizovan

Slične objave

Podeli

Pred izbore 3. aprila ove godine istričarka Latinka Perović, članica Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma (GDF), u nadi da će ova politička organizacija  izaći na izbore u Beogradu dala je podršku Zoranu Vuletiću. Gospođa Perović je krajem marta rekla da je Beograd “u velikoj meri provincijalizovan, da je izgubio intelektualni i moralni nivo, kao i međunarodni kredibilitet”. Izjavu koju je kamerom u njenom stanu zabeležio Predrag Bambić prenosimo u celosti.

Podržavam Građanski demokratski forum, i više o toga, pokušavam da učestvujem u njiegovom radu. Činim to zbog kontinuiteta u jednoj doslednosti koja je postojala oduvek u istoriji Srbije, a to je ta privrženost demokratskim, evropskim vrednostima, onima koje su bile nasuprot nasilju, naročito ratnom nasilju. Tu su ljudi, naročito oni sa kojima se često čujem u Političkom savetu GDF koji su za sve vreme ove duboke krize u Srbiji bili dosledni u toj orijentaciji.

Posebno podržavam Forum, zbog prisustva Zorana Vuletića, kojeg već dugo poznajem. Posebno dve stvari cenim kod njega, prvo čovek je obrazovan, nikada nije napuštao bavljenje svojom profesijom a paralelno sa profesijonalnim radom on se ozbiljno i temeljno angažovao da u društvu dođe do promena, naročito nakon dvehiljadite. Upoznala sam ga na opštini Zvezdara, oni su bili entuzijasti, pokrenuli su reforumu administracije opštine, imali su ogromne rezultate. On je osnovao mogućnost susreta građana Zvezdare sa raznim ljudima i sama sam često odlazila na te razgovore. To je bila obećavajuća orijentacija koja je živela i trajala sve do fatalnog ubistva premijera Zorana Đinđića. Ta orijentacija se održala jako teško, uz ogromne pritiske uz napade režima. Trenutno ona se manifestuje preko Građanskog demokratskog foruma.

Veoma mi je drago što će GDF izaći na izbore i što je Zoran Vučletić kandidat gradonačelnika. Mesto gradonačelnika je veoma teška i odgovorna pozicija. Beograd je u vreme prve i druge Jugoslavije bio glavni grad, ali to nije više, on se u velikoj meri provincijalizovao, izgubio je intelektualni i moralni nivo, kao i međunarodni kredibilitet. Vrlo je teško tu okupiti se oko jedne orijentacije, koja sve ovo o čemu kao izgubljenom govorimo može da se u Beogradu održi i da ga na neki način produbi i proširi.

Zato smatram da će Vuletić sa iskustvom koje ima biti novi čovek u Beogradskom političkom okruženju i da će moći da uspešno promiče ove vrednosti koje zagovara GDF. Tu bih istakla naročito osećanje za proporcije, mi smo mala siromašna zemlja, demografski jako osiromašena, ogroman broj mladih stručnih ljudi je otišao, ostali su stari. Mislim da je okupljanje tog preostalog potencijala oko GDF od vitalne važnosti.

Smatram jako važnim to što GDF pokazuje otvorenost, spremnost za kompromise koji su u Srbiji ravni izdaji. Mi ne tražimo, naravno da budemo identični sa programskim orijentacijama drugih asocijacija i političkih organizacija. Za nas je dovoljno da su to grupacije koje su spremne da naprave bilans. Ja sam rasla sa politikom koja je dovela do tako masovnih i teških ratnih zločina, i koja se, nažalost, održava. U suštini, u ratu je formirana jedna društvena stuktura, koja je dobila ekonomsku i političku podršku, i ona silovito želi da se održi. Zato mislim da je važno što se GDF otvara prema drugim političkim grupacijama, iako to nije široka lepeza pitanja na kojima se može postići kompromis“.

Za nas je dovoljno da se nađemo na zapadno-evropskoj orijentaciji, onoj koja podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (EU). Iz toga proizilaze i naši odnosi sa susedima i unutrašnja politika koja je naravno koncentrisana na modernizaciji društva sa krajnjim ciljem da zadrži mladu generaciju u zemlji. Sve drugo je put u dalju istorijsku katastrofu!.

D. B.