петак, мај 24, 2024

IN MEMORIAM Latinka Perović – Politički zgažena pamet

Slične objave

Podeli

Nenad Prokić

Odlaze razumni svedoci istorije. Oni su poslednja spona Srbije sa zdravim razumom. Što je njih manje, to će biti lakše plasirati korumpirane deseterce guslara i falsfikatora, tih velikih majstora nacionalne propasti.

Takvi su slepci i hulje krivi za sve mitove koji perpetuiraju srpsku propast i generišu sva nesnalaženja u bilo kom obliku modernosti, koji svaku vlast pretvaraju u monopol. Oni proizvode junake kojima se rulja ulizuje dok ne pokažu prve znake slabosti, a onda ih ubijaju, vređaju i dezavuišu.

Jadna je zemlja kojoj su potrebni heroji, i jadni su gradovi koji posle svake promene vlasti masovno menjaju nazive svojih ulica. To se dešava samo u društvima koja su nesigurna u sopstvenu istoriju, i koja tu nesigurnost kompenzuju primitivnim lažnim pokličima trenutne vlasti.

Zemlja u kojoj ne postoji javni moral i gde gacate po mržnjama, lažima i prevarama, gde su patrioti – patrioti jedne tuđe zemlje, takva zemlja nema pravo da tuguje za plemenitim dušama onih koji su joj mislili samo dobro i jedino dobro, i koji su sve svoje snage ulagali da lociramo svoje zablude, prepoznamo svoje interese i prestanemo da lažemo sami sebe.

Ne samo zbog toga što bi ta tuga opet bila lažna i instrumentalizovana nad kovčegom odlazećeg, već i zato što je svesno slepilo neizlečivo, za njega nema leka i ne može se isceliti.

Latinka Perović je sedela u istoj klupi u srednjoj školi sa mojom majkom. Bila je razumna i pametna i pod Titom i posle njega. Ona pripada onoj finoj i tankoj, ali neuništivoj niti u srpskoj politici, koja od 19. veka istrajava u divljim i musavim gudurama i jarugama balkanskih politika.

Zajedno smo delovali u Liberalno demokratskoj partiji i u Građanskom demokratskom forumu. Nije nikad oklevala da bude uz najhrabriju avangardu koja bi se u Srbiji  pojavila. Kad god bi me uhvatila pod ruku da nešto prokomentarišemo u ovom mraku ultraortodoksnog sveta, osetio bih privilegiju što sam imao čast da me pod ruku uhvate skoro svi takvi u Srbiji, svi oni koji nisu izdajice.

Utoliko su dragoceniji ukoliko ih manje ima.

Oni su grubo politički zgažena pamet.