петак, април 12, 2024

Lajčak: Očekivanja od Kosova i Srbije jasna – deeskalacija i izbori na severu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. juna 2023. (Beta) – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da su očekivanja od Kosova i Srbije jasna: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak primeni Ohridskog sporazuma.

To je, kako je naveo na Fejsbuku, na sastanku u Briselu izneto predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju. Cilj sastanka s njima, naveo je, bio je da se nađe izlaz iz situacije na severu Kosova koja je i dalje veoma napeta.

“Izneli smo u ime EU naša jasna očekivanja obema stranama s fokusom na tri elementa: deeskalacija, novi izbori na severu i povratak implementaciji Ohridskog sporazuma. Narednih dana ostaćemo u bliskom kontaktu s obe strane, a takođe ćemo pažljivo pratiti dešavanja na terenu”, naveo je Lajčak i dodao da je prethodnu sedmicu započeo posetom Vašingtonu, gde je imao “produktivne razgovore” o situaciji na zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima EU i SAD u vezi s tim.

“Bilo je veoma važno biti u SAD i uporediti zapažanja s mojim sagovornicima u ovom osetljivom vremenu”, dodao je on. U Vašingtonu je o situaciji na Kosovu razgovarao s podsekretarkom SAD Viktorijom Nuland i sa savetnikom američkog državnog sekretara Derekom Šoleom. “Naglasili smo važnost deeskalacije i povratka dijalogu uz posredstvo EU”, napisao je Lajčak. O tome je razgovarao i sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i nizom drugih američkih zvaničnika.