среда, април 17, 2024

Lajčak o dijalogu i napetoj situaciji na Kosovu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. septembra 2023. (Beta) – Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU očekivala bolji ishod najnovije runde dijaloga i da će o dijalogu i narednim koracima razgovarati dalje sa evropskim i američkim partnerima.

“Prošlu nedelju sam proveo u Briselu gde sam se zajedno sa svojim timom pripremao za sastanak dijaloga na viskom nivou u četvrtak čiji domaćin je bio visoki predstavnik EU Žozep Borel (Josep Borrell). Kao što je visoki predstavnik već rekao u izjavama za medije nadali smo se boljem ishodu”, napisao je sinoć Lajčak na Fejsbuku u svom redovnom osvrtu na prethodnu nedelju.

On je rekao da je dobro napraviti osvrt i razmisliti o poslednjih nekoliko dana pre nego što uskoči u “vrtlog nedelje na visokom nivou u Generalnoj skupštini UN”. “Stanje u dijalogu zajedno sa napetom situacijom na severu Kosova će biti predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima da se utvrde naši naredni koraci”, napisao je Lajčak.

Rekao je da je posle završetka nove runde dijaloga na visokom nivou govorio ambasadorima zemalja članica EU u Briselu i izrazio zahvalnost na njihovom interesovanju za dijalog i njihovoj snažnoj podršci.

Takođe se sastao sa direktorom za politička pitanja i spojne poslove Saveta Evrope Miroslavom Papom koga je informisao o dijalogu.

“Cenim interesantnu razmenu o tome šta se događa u Savetu Evrope i potvrdu naše produžene saradnje u promovisanju evropskih standarada na Zapadnom Balkanu”, rekao je Lajčak.