среда, фебруар 28, 2024

Lajčak i Eskobar sa Vučićem o budućnosti i stabilnosti regiona

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. februara 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večeras u Beogradu razgovarao sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i SAD zaduženim za zapadni Balkan o ključnim temama značajnim za održivu budućnost i stabilnost regiona.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, on je imao odvojene sastanke sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o narednim koracima u dijalogu između Beograda i Priština.

Na trilateralnom sastanku trojice zvaničnika razgovaralo se o “ključnim temama od značaja za održivost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Eskobar i Lajčak su najavili da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve iz dijaloga.

Lajčak je rekao da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga i budućnosti regiona.

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Prema njegovim rečima, Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora, dodaje se u saopštenju.