субота, април 20, 2024

Lajčak: Kosovo načelno prihvatilo predlog EU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/BRISEL, 7. februara 2023. (Beta) – Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je danas zadovoljstvo što je Kosovo načelno prihvatilo predlog EU za normalizaciju odnosa dve strane.

“Drago mi je da je Kosovo u principu prihvatilo predlog EU. Nastavićemo naše razgovore na sastanku na visokom nivou”, napisao je jutros Lajčak na Tviteru.

Visoki zvaničnik EU je dodao da je u ponedeljak u Prištini i Beogradu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin), glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem (Bislimi), a potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petrom Petkovićem.

Vučić je sinoć posle sastanka sa Lajčakom napisao na Instagramu da su imali “otvoren i prijateljski razgovor”. “Otvoren i prijateljski razgovor sa Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumeli ste me sve”, dodao je Vučić.

Kurti je posle sastanka rekao da Priština prihvata plan EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom, da je to “dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje” i dodao da će tokom razgovora u Briselu “postaviti neka pitanja” o tom predlogu.