петак, мај 24, 2024

Kurti: Visok rizik od sukoba sa Srbijom

Slične objave

Podeli

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, preneo je danas Kosovo onlajn.

On je rekao da bi bio bi neodgovoran ako bi rekao drugačije, s obzirom šta je Rusija uradila sa Ukrajinom, prenosi Albanijan post. „Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO, ali svakako je visok: Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama.“

Prema njegovim rečima, pre invazije na Ukrajinu prilike su bile male, ali se sada situacija promenila. „Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika“, rekao je on.

Govoreći o novim recipročnim merama prema Srbiji, Kurti je istakao rok od dva meseca. „Konverzija registarskih tablica koju je postavio Slobodan Milošević. Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca“, poručio je Kurti.

Povodom napada na kosovsku policiju na severu, Kurti je rekao da tužilaštvo istražuje slučaj. „To su bili ljudi na platnom spisku Beograda, koji rade u nelegalnim strukturama na severu Kosova. Neki od njih su zaista bili kriminalci, pošto su prošle godine završili na crnoj listi Ministarstva finansija SAD“, rekao je Kurti.

On je kazao da se to odnosi na Milana Eadoičića i Zvonka Veselinovića.

„Pozivam se na Radoičića i Veselinovića. Bio je to deža vi. Taj metod su Srbi već koristili početkom 90-ih tokom raspada Jugoslavije. Ali Kosovo je sada demokratska zemlja, oni mogu da urade vrlo malo. Oni su frustrirani jer naša privreda, iako nas ne priznaju kao državu, cveta“, rekao je on.

Kurti je dodao da Srbija ima 48 baza oko Kosova i da „protesti nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije“.