недеља, јул 21, 2024

Kurti u Briselu: Ili je Koštuničin ili Ustav Kosova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. septembra 2023. – Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je: prvo de fakto priznanje, pa će razgovarati o Zajednici srpskih opština, jer ne može da, kako kaže, da kafu bez šolje.

„Ja sam im rekao glasno, kratko i jasno – ne mogu da vam dam kafu bez šolje. De fakto priznavanje prvo. Jer koji je legalni, pravni izvor te ZSO – da li je to Ustav Kosova ili Ustav Koštuničin. Ako je Ustav Kosova, ja sam tu kao premijer Kosova, ako je Ustav Koštunice – zašto je ne kreiraš sam, zašta ću ti ja? Ako je pravni i legalni izvor Ustav Srbije, onda što si došao u Brisel ovde da pregovaraš sa mnom? Pregovori sa mnom imaju smisao jer je legalni, pravni izvor te Zajednice Ustav Kosova, ali to nije bilo prihvaćeno“, rekao je Kurti, odgovarajući danas na pitanja novinara u Prištini, na zajedničkoj konferenciji sa šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem.

Dodaje da su diskutovali o zajednici, pregovarali o nacrtu Statuta, ali da, kako kaže, srpska strana – ne samo predsednik već i Vlada – „ne žele da razgovaraju o duhu, karakteru te Zajednice opština“.

„Ako žele izvršne vlasti za tu ZSO, od koga će da oduzima? Od moje Vlade? Ja nisam lak čovek da mi uzimaju kompetencije… Od Ahtisarijevih opština? To odmah ide nasuprot Ustavu Kosova. Nema vakuuma u Republici. Ako hoćeš izvršne vlasti, onda moraš da ih oduzimaš od negde. Izvršne vlasti ima moja Vlada, opštine, one sa srpskom većinom su privilegovane i Kfor. Odakle da uzimaju te kompetencije? Odnekud moraju. To je glavni problem što se tiče ZSO“, naveo je.

Osvrnuo se i na Briselski sporazum 2013. nazivajući ga „onaj najdraži sporazum Srbiji“. „Sam predsednik Vučić prekršio je 10. decembra prošle godine, kada je poslao pet pisama za pet država EU, koje nisu priznale Kosovo, i rekao im da ne prihvataju službenu aplkaciju naše države za članstvo u evropskoj zajednici. A to je član 14 tog sporazuma iz 2013. koji nije samo o Zajednici opština, već i o integraciji Srba na Kosovo. Ali ta integracija više nije prisutna na severu, jer su 5. novembra dobili naredbu iz Beograda da daju kolektivne ostavke i bojkotuju izbore. Političku grešku i zlonamernost zvaničnog Beograda ne može da plati Rebublika Kosovo“, rekao je.

Naglašavajući da nikada ne poistovećuje narod sa državom, niti stanovništvo sa političkom strankom, rekao je da kada kaže nešto o Srpskoj listi „kao ogranku SNS – o SL sam rekao, ne o srpskom narodu“, ocenjujući da je Srpska lista predstavljala svoje inerese, a ne volju srpskih građana.

D. B./YouTube