петак, јул 19, 2024

Kurti: Sukobe na Kosovu pravi beogradska autokratija povezana sa despotom u Moskvi

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 12. marta 2024. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da sukobe na Kosovu ne uzrokuju etničke razlike, već autokratija u Beogradu povezana sa despotom u Moskvi.

On je nakon otvaranja Državnog centra za obuku za sajber bezbednost na Kosovu, odgovarajući na pitanje novinara o upozorenjima američkih obaveštajnih agencija o mogućim međuetničkim sukobima na zapadnom Balkanu, rekao da etnička razlika nije uzrok sukoba.

Sukobi nisu međuetnički, etnička razlika nije uzrok sukoba, već autokratija u Beogradu povezana sa despotom u Moskvi. Uvek smo upozoravali da nedemokratske države u našem regionu, ne samo one na istoku Evrope, predstavljaju opasnost po bezbednost i mir, ali to, naravno, niko ne može sagledati detaljnije i dublje od SAD. Radimo da se pripremimo koliko možemo i znamo, zbog čega je otvoren ovaj Državni centar za sajber bezbednost, kako bi se za to pružila obuka“, kazao je on.

Godišnji izveštaj o globalnim pretnjama američke Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe upozorava na mogućnost da se Zapadni Balkan suoči sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine, posebno u Bosni i Hercegovini, gde lider bosanskih Srba Milorad Dodik ima za cilj secesiju Republike Srpske, ali i na Kosovu, gde su tenzije prošle godine dostigle kritične tačke.