среда, фебруар 28, 2024

Kurti: Nelegalne strukture Srbije na Kosovu pokušavaju da organizuju izbore 3. aprila

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 25. marta 2022. (Beta) – Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti u pismu šefu kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Tomašu Šunjogu ocenio je da je žalosno da dok Kosovo radi sa EU i zemljama Kvinte na pronalaženju prihvatljivog rešenja “između dve vlade” za organizovanje srpskih izbora na Kosovu, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da organizuju izbore na Kosovu kao da njena Vlada ne postoji.

U pismu Kurti ocenjuje da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva “relevantnim organom vlasti Kosova“.

Prema njegovim rečima “ilegalne strukture Srbije na Kosovu to rade uz sredstva i podršku Beograda“.

“Verovatno zbog toga pokušavaju da se izbori ‘održe’, umesto da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova”, kaže se između ostalog u pismu kosovskog premijera. Kurti je naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin “birači sa pravom glasa” umesto “birači u inostranstvu”.

Kurti je rekao i da se “Beograd u mnogim aspektima pokazuje destruktivnim”, za šta je kao primer naveo “nesprovođenje nekih sporazuma, kao i odbijanje Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji”.