недеља, април 14, 2024

Kurti: Kosovo – prava parlamentarna republika i dom svih njenih građana

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. februara 2024. (Beta) – Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio danas da Kosovo predstavlja “pravu parlamentarnu republiku” i da počiva na demokratskim principima.

Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, pre šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan posle toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike“, kazao je Kurti na svečanoj sednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo “preživelo genocid” na kraju 20. veka i posle rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika. Po njegovim rečima, Kosovo je država koja neguje demokratske vrednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je reč o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspešna i vizna liberalizacija. “Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. Zahvalni smo svima koji su doprineli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta”, naveo je Kurti.

Zvaničnici Kosova su posle sednice položili cveće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cveće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sednice skupština opština i polaganje venaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.