субота, април 20, 2024

Kurti: Borelu i zemljama Kvinte sam predložio plan za deeskalaciju situacije na severu Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 13. juna 2023. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je predlog u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova predao visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezepu Borelu i amabsadorima zemalja velike petorke.

Kurti je novinarima rekao da plan deeskalacije situacije treba da počne vladavinom prava. “Kriminalne grupe moraju odmah biti identifikovane i procesuirane”, rekao je on o prvoj tački tog predloga. Drugom tačkom je predviđeno trenutno povlačenje “nasilnih grupa, njihovo vraćanje u Srbiju i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti”. Kosovska policija i Kfor, ili Euleks će, prema predlogu Vlade Kosova, svakih 15 dana vršiti zajedničke bezbednosne procene, predviđeno je tim predlogom.

Posle tih tačaka, Kurti je najavio da će biti održani vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova. U petoj tački, Kurti je rekao da Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za sto za dijalog radi normalizacije odnosa i da se prvi sastanak na najvišem nivou treba dogoditi što je pre moguće.