субота, април 20, 2024

Kurti: Barikade na severu Kosova ne mogu da ostanu još dugo

Slične objave

Podeli

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da putevi na severu Kosova neće moći da se blokiraju dugo, te da je oko tog pitanja u redovnoj koordinaciji sa KFOR-om.

“KFOR je tražio još neko vreme od nas, tako da smo u koordinaciji, intenzivnoj komunikaciji i očigledno da se barikade neće dugo tolerisati”, rekao je danas kosovski premijer.

‘Zaobilaženje’ barikada na severu Kosova

Lokalni Srbi na severu Kosova deset dana blokiraju puteve zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je bivši pripadnik kosovske policije. Njemu se na teret stavlja da je 6. decembra učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.

Inače, na barikadama se uglavnom nalaze radnici zaposleni u institucijama Srbije koje funkcionišu na Kosovu, najviše oni iz oblasti obrazovanja i zdravstva. Formiran je i takozvani krizni štab, koji takođe čine uglavnom zaposleni u institucijama koje finansira Srbija.

Nakon što đaci nedelju dana nisu išli u školu zbog “bezbednosne situacije”, ovaj krizni štab je doneo odluku da se od danas osnovci vrate u klupe, dok će učenici srednjih škola nastavu pohađati u online formatu.

Srpska lista, koja na Kosovu deluje uz podršku Beograda, je podržala barikade na severu a Srbija je od KFOR-a zatražila da vrati do 1.000 svojih snaga na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Premijer Kosova Kurti je podvukao da je to “nerealan zahtev”, koji govori da je Srbija ostala u devetnaestom i dvadesetom veku.

On očekuje da će NATO odgovoriti negativno na ovaj zahtev Beograda.

RFE