среда, јул 24, 2024

Kristijan Šmit stupio na dužnost Visokog predstavnika u BIH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 1. avgusta 2021. (Beta) – Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH), Nemac Kristijan Šmit, danas je zvanično preuzeo mandat i već prvog dana imao sastanke u Sarajevu. Šmit se prvo sastao s gradonačelnicom Sarajeva Banjaminom Karić koja mu je poželela dobrodošlicu i uspešnu misiju u BiH.

Šmit je razgovarao i s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom. Ambasada SAD je prenela da je Nelson rekao da mu je “bila čast da pozdravi novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH. Nadamo se delotvornom partnerstvu SAD-a i OHR-a radi odgovornog napretka BiH”.

I članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se danas u Sarajevu sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Miguelom Bergerom, ali na sastanak nije došao i srpski član Predsedništva, Milorad Dodik.

Berger je juče posetio Memorijalni centar Potočari i odao poštu srebreničkim žrtvama. “Moja poseta Memorijalnom centru u Potočarima, a posebno susret sa dve majke Srebrenice, ostavili su trajan utisak. Duboko su me impresionirali njihova neumorna posvećenost održavanju živom uspomene na članove njihovih porodica i to što su one njihov glas”, rekao je Berger.

Istakao je da je od presudne važnosti “omogućiti ljudima mesto gde se mogu sećati pokojnika i govoriti o svojim iskustvima”.

Berger je kazao da Nemačka ima stroge propise i kažnjava zatvorom podsticanje na rasnu mržnju i poricanje genocida.

“Suočavanje s prošlošću je od vitalnog značaja jer podržava pomirenje i izgradnju poverenja. To su osnovni preduslovi za mirnu budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka Evropskoj uniji”, rekao je nemački zvaničnik.

Berger je, kao izaslanik ministra spoljnih poslova Nemačke, u petak u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.