среда, мај 29, 2024

“Kreni-promeni”: Uskratiti nacionalnu frekvenciju TV Hepi, Pinku, B92 i TV Prva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. jula 2022. – Stručna rasprava Inicijative “Kreni-promeni” u kojoj su učestvovali dr Savo Manojlović i prod. dr Slobodan Cvejić u Medija centru je odgovorila na neka pitanja u vezi rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Zašto nedodeliti nacionalnu frekvenciju TV Hepi i TV Pink? Savo Manojlović podseća da je njegova Inicijativa do sada prikupila 206.500 potpisa kojim građani uskraćuju ovim televizijama pravo na dobijanje nacionalne frekvencije. “Ovde se ne radi o borbi protiv bilo koga, mi se fokusiramo na član 11. REM koji kaže da pružaoci usluga moraju, pored informatvnog, da imaju i naučne, kulturne, dokumentarne i dečije programe, a iste uslove ne ispunjavaju ni TV B92 i TV Prva”.

Manojlović je rekao da su TV Pink i Hepi imale 5.309 prekršaja koji se uglavnom odnose na oglašavanje zbog čega REM u “Kreni_promeni” smatraju najodgovornijima za ovakvu situaciju. Ukoliko REM ponovo dodeli nacionalne frekvencije o vih televizijama smatraćemo da je to telo okupirano, odnosno da je sceni stapanje kriminala, medija i politike”, rekao je Manojlović.

Cvejić, inače bivši jednogodišnji član Saveta REM, smatra da ovo telo “samo simulira” svoje postojanje. Izostanak reakcije (oduzimanje frekvencija) Cvejić je objasnio da REM “ima pravnu služnu koja uspeva da nađe da se nešto može uraditi ‘i ovako i onako’, čemu je obično kumovala Judit Popović, “inače odlična pravnica”.

Na taj način, kaže Cvejić, afirmiše se kultura potčinjensti vođi. On je naveo i zanimljiv izbor/predlaganje dva člana REM dok je bio u njegovom sazivu. “Aleksandru Janković su predložile verske zajednice i ona je u Savet došla u vreme dok je Savetom predsedavao sadašnji srpski patrijarh. Ona je bila zagovornik da se emituju rijaliti programi u kojima je bilo i oralnog seksa, a drugi, Radoje Kujović je bio redlog građana koji zastupaju prava hendikepiranih i bave problemima dece”.

Cvejić zaključujenda neformalna klika “urednika ovih televizija i političkih moćnika vladajuće koalicije uređuju medijsku scenu u Srbiji i oni REM pasiviziraju ili ga koriste u druge svrhe”.

D. B.