уторак, јул 16, 2024

Kreće Forum

Slične objave

Podeli

 

Piše: Dragan Banjac

Na srpsku javnu medijsku scenu ali i na binu bivših jugoslovenskih republika stiže portal Forum. Neko će, možda, reći – ni prvi ni poslednji, ali mi se čini da smo u nečemu ipak na vrhu lestvice.

Pred vama je portal čije će obeležje, pre svega, biti ono što nedostaje u našem medijskom prostoru, profesionalnost, nezavisnost, korektnost i iznad svega pristojnost. Da li je ovo dovoljno da pojasni naše načelo? Verovatno – nije!

Mnogi će nas povezati sa željom da se poistovetimo sa istoimenim trgom u starom Rimu, središtem rimskog javnog života tog vremena. Iako nas ime tamo vuče ne mislimo da budemo središte, makar ne ovo današnje, beogradsko i srpsko u celini.

Forum će se zalagati za sasvim drukčije principe u odnosu na one koji trenutno, i dugo već rekao bih, vladaju u ovdašnjim medijima i, bogami, i u odnosu na medije u bivšim jugoslovenskim republikama. Neke moje kolege s kojima sam decenije proveo u Borbi i Našoj  Borbi na vest da pokrećem portal pitale su me, odobravajući to predlažili su mi da se strogo držim naših starih načela i pitali hoću li se (o)svetiti vlastima zbog gašenja ta dva lista. Neću, kako ja tako ni moji saradnici. Ipak, ne bih da propustim priliku da kažem da su ta dva lista, zapravo jedan, bili nešto najbolje što se za poslednji vek i koju deceniju pride pojavilo u ovom delu Balkana. Bio bih, dakako, radostan da ponovo pokrećem Našu Borbu, ali, biće ovo nekakva kopija, nadam se.

Pogledajte naslovnice naših listova, posebno onih što ih zovemo tabloidima. I televizije, svakako! Uostalom pogan jezik u medijima i javnom govoru u Srbiji uopšte, i u politici, danas je dosegao neslućene visine. Mi smatramo da taj govor treba da se upristoji. Osim toga nećemo nikoga ni hvaliti ni kuditi bez jakog razloga. Rečeni jezik nekulture nije karakteristika samo ovdašnje medijske pozornice, ništa ne zaostaju ni u bivšim jugoslovenskim republikama, s tim što smo mi šampioni. Ne umišljamo da ćemo to postići brzo i lako, ali uz pomoć drugih možemo dosta da učinimo.

Pogledajte naš impressum. Mnogi će nas zbog toga nepravedno proglasiti jugonostalgičarima. Ne verujte im, to su bitange i barabe smislile da bi napakostile onima koji se rado sećaju – normalnosti.

U Forumu ćete nalaziti tekstove i komentare sa svih prostora koji razumeju ove jezike. I ti će prilozi biti sasvim drukčiji od sadašnjih zvaničnih, kanalisanih i strogo kontrolisanih „istina“ iz vrhova vlasti svih novonastalih državica.

Bićemo portal građanske Srbije i portal koji će pokušavati da „dobaci“ do bivših jugoslovenskih prostora, gde su nam sada najbliži autonomia, aljazeera balkans, index, buka i tačno.net.

Hvala agenciji Beta što je odlučila da pomogne naše prve korake, i prijateljima Svetislavu Basari, Bošku Jakšiću, Milivoju Bešlinu i Zoranu Vuletiću što su se odazvali mom pozivu da promovišu Forum.