среда, фебруар 28, 2024

Kraus: Manipulacija pojmom fašizam – dimna zavesa aktuelne vlasti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. decembra 2021. – Predsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus mišljenja je da je manipulacija pojmom fašizam “dimna zavesa aktuelne vlasti” u Srbiji i da se “olako dele etikete” u cilju potpunog vrednosnog obesmišljavanja svega što taj važan politički pojam predstavlja.

Kraus je za dnevni list Danas rekao da je je jasno, po svim poznatim istorijskim parametrima, a i iz naše svakodnevne prakse, “da aktuelni režim pruža obilje argumenata da bude kvalifikovan kao klizanje u fašizam”.

On upozorava da je vlast građane, organizacije i opoziciju nazvala fašistima jer su, prema njihovim rečima, “blokadama saobraćaja sprečavali slobodu kretanja” i dodao da se vlast koristi taktikom “napad je najbolja odbrana”. “Odmah se prisetim ograničavanja slobode kretanja, fantomki, palica, oduzimanja telefona i bagera u Hercegovačkoj ulici. To je bio eklatantan primer fašističkog ponašanja, a ‘kompletni idioti’ nikada nisu odgovarali”, naglasio je Kraus.

Predsednik Saveza antifašista Srbije ističe da pripada organizaciji koja nema bilo kakvih dilema u prepoznavanju fašističkih pojava u srpskom društvu, i da su opasnost od takve fašizacije prepoznali pre 25 godina u vreme nacionalsocijalizma tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

“S obzirom da su danas na vlasti isti ljudi koji su devedesetih bili najbliži saradnici Miloševića, (predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava) Šešelja, (predsednice Jugoslovenske levice) Mire Marković, njima upravo spadaju maske kojima su se zadnjih godina pokušavali da kamufliraju”, ocenio je Kraus.

M. M.